Blog
Burak cukrowy
W artykule znajdziesz:
Włochy należą do krajów wysoko rozwiniętych. Wartość PNI5 na I mieszkańca wynosi 20 250 USI). Mimo iż cechują się bardzo wysokim uprzemysłowieniem, nadal dość ważną rolę odgrywa rolnictwo. Z roku na rok zmniejsza się jednak pow. użytkowana rolniczo, w tym gruntów ornych. Jest to w znacznej mierze spowodowane koniecznością dostosowania produkcji rolniczej do potrzeb Unii Europejskiej (program uprawnienia budowlane na komputer).
Grunty orne zajmują 40% pow. kraju, a znaczna ich część znajduje się w regionie pn., zwł. na Nizinie Padańskiej. Zboża w sumie zajmują blisko poł. wszystkich zasiewów, a do najważniejszych należą pszenica i kukurydza. Największymi producentami pszenicy (zbiory na poziomie 8 min t) są regiony: Emilia-Romania, Fombardia, Wenecja Euganejska i Piemont. Tam leż notuje się najwyższe plony w kraju, na poziomie około 50 q/ha, gdy na Sardynii, Sycylii oraz w Basilicata i Kalabrii kształtują się na poziomie 1 5-20 q/ha. Pn. kraju, zwł. Lombardia, Piemont i Wenecja Euganejska dominują także w uprawie kukurydzy (łącznie ok. 8,5 min t) (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Z innych zbóż duże znaczenie ma jęczmień (ok. 1,5 min t) oraz ryż (Nizina Padańska), w uprawie którego Włochy są potentatem europejskim. Sieje się także owies i żyto. Gł. rośliną przemysłową jest burak cukrowy (około 14 min t), uprawiany przede wszystkim w regionach: Wenecja Euganejska (zwł. na obszarze delty), Emilia- Romania, Piemont oraz na wsch. wybrzeżach Półwyspu Apenińskiego (Abruzja, Apulia i Marche). Z innych roślin przemysłowych wymienić należy słonecznik, soję, rzepak i tytoń. Ziemniaki mają niewielkie znaczenie (uprawnienia budowlane).
Włoskie rolnictwo
Znaczne pow. zajmują uprawy warzyw oraz owoców, zwł. śródziemnomorskich. Włochy zajmują m.in. 1. miejsce w świecie w zbiorach winogron (8,2 min t w 1998; 14% produkcji światowej), 2. (po Hiszpanii) w zbiorach oliwek (2,4 min t; 25% zbiorów światowych) i produkcji oliwy (400 tys. t) oraz 5. w zbiorach pomidorów (5,5 min t; 6% produkcji światowej). Zajmują także 2. po Francji miejsce w produkcji wina gronowego (program egzamin ustny). Należą również do potentatów w produkcji gruszek (2. miejsce w świecie), jabłek (6. miejsce w świecie) oraz truskawek (4. miejsce w świecie). Najwięcej sadów znajduje się w pn. części kraju (gł. w Emilii-Romanii oraz na przedgórzu alpejskim). Włochy zaliczają się także do europejskiej czołówki w zbiorach owoców cytrusowych, zwł. pomarańczy, cytryn i mandarynek. Największe ich uprawy znajdują się na Sycylii, w Kalabrii i w Kampanii. Kalabria i Sycylia to także najważniejsi we Włoszech producenci lig i migdałów (opinie o programie).
Ważnym działem włoskiego rolnictwa jest chów zwierząt. Na pn. hoduje się przede wszystkim trzodę chlewną (łącznie ok. 8,5 min szt.) oraz bydło (ok. 8 min. szt.). Na pd. do charakterystycznych zwierząt hodowlanych należą owiec, kozy, osty i muły. Rozpowszechniono jest także hodowlo jedwabników (segregator aktów prawnych). Leśnictwo nie ma większego (w sumie losy zajmuj.) 2.5% pow. kraju). Dostarcza ono przede wszystkim drewna opalowego, stanowiącego 60% całego rocznego po zysku (10 min m1 w 1904). / powodu znanego zanieczyszczenia przybrzeżnych stale zmniejszaj.) się połowy (około 500 tys. t rocznie). Łowi się gł. sardynki oraz tuńczyki, o duże znaczenie mają także “frutti di marę" (owoc e morza), na które składają się różne gatunki mięczaków i skorupiaków morskie h (zwł. langusty i ostrygi). Najważniejsze łowiska znajdują się na Morzu Adriatyckim, między wybrzeżem Tunezji a Sycylią oraz pomiędzy Sardynią a wybrzeżem Toskanii. W 1998 rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo wytworzyły łącznie .5% wartości PKB (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32