Blog
Grubość ścian pieca tunelowego
W artykule znajdziesz:
Pod względem konstrukcyjnym nowoczesne piece tunelowe mają pewne cechy szczególne. Konstrukcja sklepienia jest płaska, co upraszcza budowę pieca, pozwala rozszerzyć kanał piecowy i umożliwia pracę układarki automatycznej. Grubość ścian pieca tunelowego obniżono do 0,5 m dzięki zastosowaniu ogniotrwałych bloków o porowatości 30-40%; powierzchnię zewnętrzną ścian pokryto duraluminium. Na sklepieniu umieszczono izolację cieplną w postaci spienionego wermikulitu. Murowanie trzonu (na wózkach) wykonuje się z dużych ogniotrwałych bloków profilowych, wyprodukowanych z porowatych (ok. 30-y40%) korundowo-mulitowych, kordierytowych lub dystenowych (sjenitowych) kształtek ogniotrwałych, zapewniających ogniotrwałość, izolację cieplną i stałość objętości (program uprawnienia budowlane na komputer).
Obserwuje się tendencję do zwiększania szerokości pieca tunelowego, co jest możliwe dzięki przejściu na bardziej udoskonalony sposób spalania paliwa z uzyskaniem długiego płomienia spalania i równomiernego rozwinięcia pola temperatur. W piecu tunelowym firmy „Richter i Schedel” (RFN) do wypalania pustaków, wybudowanym w 1971 r., szerokość kanału piecowego wynosi do 7,2 m. Ogólny załadunek wózka wynosi 16 ton. Wózek umieszczono na dwóch równoległych torach (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Z reguły wózki przesuwają się okresowo, ale istnieją piece z ciągłym przesuwaniem się wózków (co jest bardziej racjonalne pod względem równomierności rozgrzewania ustawki) i górnym ogrzewaniem (uprawnienia budowlane).
Długość komory wstępnej
Dla zachowania aerodynamicznych warunków pracy piece tunelowe mają komorę wstępną, zwykle z dwojgiem (zewnętrznymi i wewnętrznymi) metalowych drzwi zasłonowych. Wózek z ładunkiem, wprowadzony do komory wstępnej, dość często dostaje się pod działanie gazów spalinowych, odprowadzanych z pieca do wstępnego podgrzewania półfabrykatów. Włącza się automatyczny wentylator recyrkulacyjny, doprowadzający gazy spalinowe, przy czym drzwi zewnętrzne zamykają się, a wewnętrzne podnoszą się. Długość komory wstępnej odpowiada zwykle długości jednego wózka, na przykład 2,35-r3,0 m. W niektórych zagranicznych konstrukcjach pieców komora wstępna służy do pierwszego podgrzewania surówki (do temperatury 200-250°C); w tym przypadku długość komory wstępnej wynosi ok. 15 m (program egzamin ustny).
W nowych piecach strefa podgrzewania zaczyna się od centralnego poboru gazów spalinowych; otwory dymowe rozmieszczone są na poziomie trzonu wózków na pozycjach 1+3. Dalej następuje system recyrkulacji, pozwalający odciągnąć za pomocą wentylatora gazy spalinowe, np. na styku 0 i 7 pozycji, oraz ponownie wprowadzić je do pieca przez wąskie szczeliny w sklepieniu na stykach pozycji 3 i 4, 5 i 6, Si 9,10 i 11,12 i 13. W piecu (wg typowego projektu Giprostroma, Kijów, 409-21-13) pobieranie gazów przewidziano na styku pozycji 4 i 5 i wprowadzanie ich na pozycjach 5 i 6, 6 i 7, wprowadzenie powietrza jako zasłony powietrznej - na pozycjach S i 9 oraz 12 i 13, długość strefy podgrzewania - na 12+14 pozycji (opinie o programie).
W piecach zagranicznych rozpowszechniono stosowanie wentylatorów do wyrównywania temperatury na wysokości kanału i odpowiednio do tego strefa podgrzewania jest podzielona na dwie sekcje - niskotemperaturową i wysokotemperaturową, gdzie umieszczone są wentylatory wykonane ze stali żaroodpornej. Trzecia sekcja strefy podgrzewania ma kilka par grzejników o małej mocy i często jest nazywana sekcją wstępnego wypalania (Francja). Palniki umieszcza się początkowo na poziomie trzonu, a następnie (bliżej strefy wypalania) nieco wyżej. Czasami palniki zaczyna się rozmieszczać począwszy nawet od czwartej pozycji (USA) (segregator aktów prawnych).
Strefa wypalania stanowi często 30-40% długości całego kanału piecowego i grubość ścian jest na tym odcinku największa. Zapewnia ona akumulację ciepła w piecu i stałość parametrów jego pracy. Temperatura podnosi się w strefie wypalania do 1020°C. Paliwo stosuje się przeważnie gazowe lub ciekłe, rzadko orzech (ziarno o średnicy 10 mm), który zasypuje się do pieca automatycznie za pomocą rusztów podsuwowych (np. 24 rzędów rusztów po 4 rzędy w sklepieniu pieca). W przypadku zasypywania paliwa stałego celowe jest wprowadzenie ok. 70% ilości paliwa wymaganego zwykle do wypalania masy (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32