Blog
Jakość i temperatura
W artykule znajdziesz:
Jakość i temperatura
Pod względem cech fizykochemicznych ciepła woda użytkowa powinna odpowiadać państwowym przepisom sanitarnym ujętym w rozporządzeniu ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 maja 1977 r. W rozporządzeniu tym podano wymagania, które powinna spełniać woda do picia i potrzeb gospodarczych (program uprawnienia budowlane na komputer). Wszelkie przekroczenia granicznych wartości podanych w tym rozporządzeniu powinny być zgłoszone do Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W stosunku do ciepłej wody zużywanej w niektórych procesach technologicznych mogą być stawiane dodatkowe wymagania. Na przykład w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym często wymaga się od wody większej czystości bakteriologicznej; ciepła woda zużywana w łaźniach i pralniach powinna mieć twardość całkowitą nie przekraczającą 1,43 nival/dm3(4°n)(program uprawnienia budowlane na ANDROID). Ponadto w ciepłej wodzie używanej w pralniach zawartość rozpuszczonego kwaśnego węglanu żelazowego Fe(HC03)2 nie powinna przekraczać 2 mg/dm3, gdyż związek ten powoduje powstawanie na bieliźnie żółtordzawych plam. Dlatego przy projektowaniu instalacji ciepłej wody dla potrzeb technologicznych każdorazowo należy ustalić wymagania określające jakość wody.
O jakości ciepłej wody decydują również jej właściwości korozyjne oraz twardość powodująca odkładanie się na powierzchniach podgrzewaczy, przewodów i armatury osadów - tak zwanego kamienia kotłowego - utworzonych głównie z wytrąconych soli wapnia i magnezu. Ocenę jakości wody pod tym względem (uprawnienia budowlane).
W budownictwie powszechnym (mieszkania, hotele, pensjonaty, sanatoria i szpitale) temperatura ciepłej wody przygotowywanej centralnie w indywidualnych węzłach cieplnych na dopływie do instalacji wewnętrznych nie powinna przekraczać wartości tzw - 55°C, a dopuszczalna odchyłka „w dół” od tej wartości w punktach czerpalnych odbiorcy w okresie szczytowego poboru wody, jak również przy minimalnym jej rozbiorze, nie powinna być większa od 10 K.
Ograniczenie wartości maksymalnej
Ograniczenie wartości maksymalnej temperatury ciepłej wody użytkowej przygotowywanej centralnie zostało spowodowane znacznym wzrostem zagrożenia korozyjnego instalacji powyżej temperatury 55°C. W urządzeniach z indywidualnym przygotowaniem ciepłej wody jej temperatura nie jest ograniczona w tak ścisły sposób; dla umywalni, natrysków i kąpieli powinna ona zawierać się w przedziale 37 do 45°C, zaś dla potrzeb kuchennych gospodarstw domowych w przedziale 55-60°C (program egzamin ustny).
W kuchniach zakładów zbiorowego żywienia temperatura wody używanej do ręcznego mycia naczyń powinna również wynosić 55 -H60°C. Maszyny do mycia naczyń w dużych kuchniach restauracyjnych, szpitalnych, hotelowych i stołówkach wymagają wody o temperaturze ok. 90°C (opinie o programie). W innych przypadkach temperaturę ciepłej wody ustala się na podstawie warunków technologicznych. Należy jednak przy tym pamiętać, że przygotowanie i rozprowadzanie wody wodociągowej o temperaturze wyższej od 55°C ze względu na jej właściwości korozyjne wymaga w zasadzie stosowania stacji uzdatniania wody lub wykonywania instalacji z materiałów odpornych na działanie procesów korozyjnych.
Przy zasilaniu wewnętrznych instalacji c. w. u. z grupowych węzłów cieplnych za pośrednictwem sieci osiedlowej temperaturę wody odpływającej z węzła cieplnego należy podwyższyć do takiej wartości, przy której wszystkie budynki zasilane będą wodą o temperaturze nie niższej od 55°C (segregator aktów prawnych). Stąd też, uwzględniając straty ciepła występujące w osiedlowej sieci ciepłej wody, budynki położone blisko węzła cieplnego będą zasilane wodą o temperaturze wyższej od 55°C. Z tego względu węzły grupowe powinny być w zasadzie wyposażone w stacje uzdatniania wody zmniejszające korozyjne zagrożenie sieci osiedlowej i instalacji wewnętrznych.
W budownictwie powszechnym, a więc w budynkach mieszkalnych, hotelach, szpitalach, szkołach, przedszkolach, sanatoriach i domach wypoczynkowych charakter rozbioru ciepłej wody użytkowej zależy od rodzaju odbiorców oraz wielkości jej zużycia (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32