Blog

Jakość wody
W artykule znajdziesz:

Wielkość zużycia i jakość wody są znacznie zróżnicowane w zależności od jej przeznaczenia i wymagań procesu technologicznego. Zapotrzebowanie wody do chłodzenia i wymagania dotyczące jej jakości należy szczegółowo ustalić odpowiednio do warunków miejscowych, w oparciu o analizę procesu technologicznego i ogólne zasady projektowania gospodarki wodno-ściekowej. Wskaźniki zapotrzebowania wody, odniesione do jednostki produkcji w różnych gałęziach przemysłu (program uprawnienia budowlane na komputer).
Jednocześnie zestawiono zapotrzebowanie świeżej wody na jednostkę produkcji w przypadku zastosowania obiegu zamkniętego z wielokrotnym wykorzystaniem (recyrkulacją) wody, uwzględniając w tym straty wody na drodze recyrkulacji przypadające na jednostkę produkcji (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Ogólną charakterystykę i podstawowe wymagania jakościowe dla wody do celów produkcyjnych w zależności od jej przeznaczenia podano niżej. Woda chłodnicza przeznaczona jest do odprowadzenia nadmiaru ciepła z urządzeń lub produktów. Wielkość zużycia i wymagania dotyczące jakości wody do chłodzenia zależą od rodzaju produkcji oraz zastosowanego obiegu chłodniczego i sposobu chłodzenia. W zasadzie stosowane są obiegi chłodnicze otwarte (chłodzenie świeżą wodą) lub zamknięte (chłodzenie wodą obiegową uzupełnianą dopływem świeżej wody)(uprawnienia budowlane).
Chłodzenie
Chłodzenie może odbywać się przez:
- bezpośrednie polewanie powierzchni chłodzonej wodą już wykorzystaną, która w dalszej produkcji nie ma chwilowo zastosowania, lub wodą świeżą (czystą) znajdującą się w dyspozycji zakładu,
- bezpośrednie zetknięcie i zmieszanie substancji chłodzonej (płynnej lub gazowej) z wodą chłodzącą, której jakość zależy od wymagań procesu technologicznego, np.: do chłodzenia gazu wielkopiecowego może być użyta woda bez specjalnych wymagań (temperatura poniżej 15°C, ograniczone zawartości żelaza i CaS04)(program egzamin ustny),
- pośrednie oddawanie ciepła z materiału chłodzonego poprzez rury lub skrzynki do krążącej w nich wody chłodniczej, której jakość powinna odpowiadać wymaganiam przedstawionym w tabl. 10-2.
Chłodzenie przez pośrednie oddawanie ciepła może odbywać się systemem rurowym, skrzynkowym i specjalnym. W systemie specjalnym woda chłodząca przepływa przewodami o bardzo małych średnicach. Woda używana w tym systemie powinna być pozbawiona zawiesin i wytrącających się soli, których osadzanie w przewodach mogłoby spowodować przerwy w dopływie wody do urządzenia (opinie o programie).
Szczegółowe wymagania dotyczące jakości wody do chłodzenia należy ustalać dla konkretnych warunków miejscowych, kierując się następującymi zasadami:
- woda do chłodzenia powinna mieć taką temperaturę, aby proces technologiczny przebiegał w optymalnych warunkach, przy właściwym chłodzeniu poszczególnych elementów konstrukcyjnych,
- woda doprowadzana do chłodnic nie powinna zawierać nadmiernej ilości zawiesin odkładających się w postaci osadu lub wywoływać obrastania powierzchni chłodnicy osadami hydrobio- logicznymi,
- woda do chłodzenia w obiegu zamkniętym powinna być termostabilna (tzn. podczas ogrzewania jej do temperatury 40-60°C i chłodzenia do 20-30°C nie powinna wydzielać osadu węglanu wapniowego); wody nietermostabilnej wolno używać jedynie w wyjątkowych wypadkach przez okres kilku dni (segregator aktów prawnych),
- woda stosowana do chłodzenia nie powinna mieć właściwości korodujących,
- ustalone w drodze analizy warunków miejscowych wymagania dotyczące jakości wody do chłodzenia powinny być podczas eksploatacji urządzeń na bieżąco weryfikowane w kierunku osiągnięcia rozwiązania optymalnego.
Wymagania dla wody do celów produkcyjnych w przemyśle ciężkim, zużywanej w przeważającej części do chłodzenia (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Deskowanie inaczej szalowanie, to tymczasowa konstrukcja stosowana w budownictwie, która służy do nadawania kształtu mieszance betonowej podczas jej wylewania oraz…
Instalacja wodociągowa to system rur, armatury i urządzeń służących do doprowadzania wody do budynków oraz jej rozprowadzania do poszczególnych punktów…







53 465

98%

32