Blog
Pomiar czerwieni bielu
W artykule znajdziesz:
Pomiar czerwieni bielu
Ponieważ czerwień bielu rozwija się tylko przy dość dużej wilgotności drewna można sądzić, iż sztuczne suszenie tarcicy wyklucza dalszy rozwój tej wady i przejście w zgniliznę. Nikitin i Komarow stwierdzili, że papier wyprodukowany z drewna świerkowego, porażonego w silnym stopniu przez czerwień i siniznę jest czysty i nie wykazuje obniżenia własności mechanicznych.
Pomiar czerwieni bielu przeprowadza się w taki sam sposób jak pomiar sinizny (program uprawnienia budowlane na komputer).
Czerwień twardzieli stanowi początkowe stadium zgnilizny wewnętrznej. Występuje ona w drewnie drzew iglastych, najczęściej w drewnie sosny, poza tym w drewnie świerka i jodły. Czerwień twardzieli powstaje zwykle w drewnie drzew rosnących; jedynie w drewnie dębowym pojawia się ona w czasie składowania. Barwa porażonego drewna jest początkowo różowa, następnie czerwonobrunatna, niekiedy przechodzi w fioletową lub ciemnobrunatną (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
W ściętym drewnie iglastym rozwój czerwieni ulega zahamowaniu na skutek wysychania drewna. Przy składowaniu w warunkach wilgotnych czerwień może się dalej rozwijać i stopniowo przejść w zgniliznę. Z tego względu w drewnie konstrukcyjnym ogranicza się dopuszczalność czerwieni twardzieli.
Czerwień twardzieli obniża nieznacznie udarność porażonego drewna. Inne własności mechaniczne nie wykazują poważniejszych różnic w porównaniu z własnościami drewna zdrowego dopóki w wyniku dalszego rozwoju czerwień twardzieli nie przejdzie w zgniliznę wewnętrzną (uprawnienia budowlane).
Niedopuszczalność czerwieni w drewnie kopalnianym przeznaczonym do wykonania obudowy górniczej podyktowana jest tym, że drewno porażone czerwienią nie ma własności ostrzegawczych; łamie się bowiem ono bez uprzedniego trzeszczenia, które ostrzega przed grożącym wypadkiem.
Pomiar czerwieni twardzieli
Pomiar czerwieni twardzieli przeprowadza się tak samo jak pomiar zgnilizny wewnętrznej; mierzy się ją na czołach drewna okrągłego i wyraża jej wymiar w ułamku średnicy sortymentu. W tarcicy podaje się wymiary czerwieni w ułamkach szerokości i długości sortymentu. W fornirach określa się największą szerokość pasma czerwieni w cm lub w ułamku szerokości arkusza (program egzamin ustny).
Zaparzenie. Mianem zaparzenia określa się patologiczne zmiany w świeżym drewnie beztwardzielowych gatunków liściastych, powstające wskutek długotrwałej aktywności zamierających komórek miękiszowych i wskutek rozwoju grzybów saprofitycznych. Zewnętrznym objawem zaparzenia jest stopniowa zmiana naturalnej barwy drewna na jednolicie brunatną (opinie o programie).
Początkowo tworzą się na czołach kłód małe, brunatne plamki, które w miarę dalszego powiększania zlewają się w jednolitą, brunatną plamę na tle jaśniejszego, zdrowego drewna. W dalszym stadium rozwoju zaparzenie przechodzi w zgniliznę; na ciemnym tle powstają wówczas jaśniejsze plamy i ciemne, prawie czarne linie. Czoła zaparzonych kłód wykazują jedynie słabe zmiany zabarwienia; po okresie początkowym plamy na czołach zupełnie znikają, tak że o zaparzeniu można się przekonać dopiero po wykonaniu zaciosów lub przy przecinaniu drewna.
Na świeżych przekrojach plamistość lub zbrunatnienie są widoczne zupełnie wyraźnie. Wada ta powstaje podczas składowania drewna okrągłego w ciepłych i wilgotnych warunkach. Zaparzeniu może ulec również tarcica, zwłaszcza większej grubości; zaparzenie występuje wówczas zwykle w miejscach zetknięcia się tarcicy z przekładkami lub w przypadku składowania tarcicy wilgotnej bez przekładek (na głucho) (segregator aktów prawnych).
W drewnie okrągłym zaparzenie rozwija się od czoła, przybierając kształt klinowatych smug, zwężających się w głąb kłody; długość smug sięga niekiedy do 1 m wzdłuż sortymentu. Zaparzenie rozwija się też od bocznej powierzchni kłody, zwłaszcza w miejscach, gdzie kora jest uszkodzona. Wówczas przy silnym rozwoju wady powstaje zabarwienie o zarysie sierpowatym lub pierścieniowym. W kierunku promieniowym zmiana zabarwienia rzadko przekracza głębokość 5 cm. Według Palla zaparzeniu może ulec nie tylko drewno świeżo ścięte, lecz i drewno, które po uprzednim wyschnięciu zostało ponownie nawilgocone wskutek niewłaściwego składowania (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32