Blog

Cukry złożone zdjęcie nr 2
05.05.2021

Skład chemiczny układów tlenkowych

W artykule znajdziesz:

Skład chemiczny układów tlenkowych

Cukry złożone zdjęcie nr 3
Skład chemiczny układów tlenkowych

Dotyczy to zarówno temperatury pojawienia się fazy ciekłej, której pierwsze krople przy spiekaniu mieszanek przemysłowych występują już przy niższych temperaturach, jak i ilości fazy ciekłej, której zawartość w mieszance spiekanych surowców może przekraczać nawet 30%t (program uprawnienia budowlane na komputer). Warto dodać, że przy wyższych, nie stosowanych dotychczas w przemyśle temperaturach rzędu 1550-4-1650~C zawartość fazy ciekłej w ogrzewanym materiale sięga 50-ł-60°/o, a w zakresie 1750-M850°C materiał topi się całkowicie.

Skład chemiczny układów tlenkowych stanowiących podstawę różnych przemysłowych mieszanek surowcowych determinuje nie tylko ilość fazy ciekłej występującej w różnych etapach ich ogrzewania, ale ma także decydujący, choć mało jeszcze poznany, wpływ na lepkość i napięcie powierzchniowe stopu w różnych temperaturach w czasie Jego egzystencji w stanie ciekłym (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
W chwili powstawania fazy ciekłej, a więc w temperaturze ok. 1250°C, jej lepkość, zależnie od składu chemicznego, zawiera się w granicach od 5 do 20 puazów (od 0,5 do 2,0 paskalosekund); jest to więc lepkość dość duża, warunkująca małą ruchliwość stopu. Wzrost temperatury do ok. 1450°C powoduje obniżenie lepkości fazy ciekłej do’ ok. 0,5-i-l,0 pauza (0,05-^0,1 Pa-s).

Trzeba więc przyjąć, że świeżo powstały bardzo lepki i „gęsty” stop nabiera typowej dla cieczy ruchliwości dopiero po jego ogrzaniu do temperatur rzędu 1350-f-1450°C. Nie można przy tym/zapominać, że przebieg zmian lepkości fazy ciekłej w funkcji temperatury zależy od chemicznego składu stopu (uprawnienia budowlane). Zależności te są dość złożone i niedostatecznie rozeznane; warto jednak wiedzieć, że wyraźny wpływ na obniżenie lepkości fazy ciekłej wywiera zawartość w niej tlenku magnezowego.

Także napięcie powierzchniowe omawianej fazy ciekłej ma niewątpliwie duży wpływ na przebieg zjawisk fizykochemicznych stanowiących podstawę syntezy klinkieru portlandzkiego. Należy przy tym pamiętać, że na wartość powierzchniowego napięcia stopu ma wyraźny wpływ temperatura, a także jego skład chemiczny. Na przykład zawarte w klinkierowej fazie ciekłej metale ziem alkalicznych obniżają jej napięcie powierzchniowe i to tym bardziej im większy jest promień jonowy metalu (program egzamin ustny).

Obecność w spiekanym materiale

Zarówno temperatura pojawiania się fazy ciekłej, jak i jej ilość oraz lepkość i napięcie powierzchniowe - są to czynniki wywierające decydujący wpływ na fizykochemię syntezy klinkieru, a także na technologiczny proces jego przemysłowego wytwarzania. W szczególności przebieg przemysłowej technologii spiekania klinkieru jest w wysokim stopniu uzależniony od powyższych czynników (opinie o programie).

Należy zasygnalizować, że obecność w spiekanym klinkierze pokaźnych ilości fazy ciekłej, a więc ognisto-płynnego, lepkiego stopu, zdecydowała o stosowaniu pieca obrotowego jako najodpowiedniejszego do masowej produkcji klinkieru.
Obecność w spiekanym materiale fazy ciekłej jest nieodzownym warunkiem doprowadzania syntezy klinkieru do zamierzonego końcowego efektu, polegającego na całkowitym zużyciu wolnego tlenku wapniowego przez wysycenie części utworzonego już w niższych temperaturach C2S do C3S.

Synteza alitu stanowi więc w procesie wytwarzania klinkieru etap końcowy, który w ekonomiczny sposób może być zrealizowany tylko w obecności fazy ciekłej i za jego pośrednictwem (segregator aktów prawnych).
Faza ciekła pojawiła się w temperaturze ok. 1250°C, a jej ilość w czasie dalszego ogrzewania zwiększa się, przy czym zmieniają się także właściwości fizyczne i skład chemiczny.
Po osiągnięciu temperatury ok. 1450°C podstawowy cel, tj. synteza alitu, zostaje zrealizowany i można rozpocząć studzenie spiekanego materiału.

W czasie studzenia ilość ciekłej fazy zmniejsza się, a jej skład chemiczny i właściwości fizyczne ulegają dalszym zmianom. Wreszcie, po obniżeniu temperatury do ok. 1250°C ostatnie porcje fazy ciekłej zestalają się, a ostateczny produkt obróbki termicznej stanowi wielofazowy (polimineralny) aglomerat - klinkier portlandzki (promocja 3 w 1).

Najnowsze wpisy

31.03.2025
Cukry złożone zdjęcie nr 4
Co to jest deskowanie i jakie są jego rodzaje?

Deskowanie inaczej szalowanie, to tymczasowa konstrukcja stosowana w budownictwie, która służy do nadawania kształtu mieszance betonowej podczas jej wylewania oraz…

21.03.2025
Cukry złożone zdjęcie nr 5
Co to jest instalacja wodociągowa?

Instalacja wodociągowa to system rur, armatury i urządzeń służących do doprowadzania wody do budynków oraz jej rozprowadzania do poszczególnych punktów…

Cukry złożone zdjęcie nr 8 Cukry złożone zdjęcie nr 9 Cukry złożone zdjęcie nr 10
Cukry złożone zdjęcie nr 11
Cukry złożone zdjęcie nr 12 Cukry złożone zdjęcie nr 13 Cukry złożone zdjęcie nr 14
Cukry złożone zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Cukry złożone zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Cukry złożone zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami