Blog
Stadium suszenia
W artykule znajdziesz:
Jednocześnie nakłada się 3 puste formy i zdejmuje 3 formy (z talerzami), które przemieszcza się na pozycję 5, w pierwszym stadium suszenia w temperaturze do 90°C (suszarka 6) do stanu twardej skóry, Na podstawie badań przyjęto, że krótkotrwałe działanie powietrza o temperaturze 90°C nie stanowi niebezpieczeństwa dla całości form gipsowych. Później temperaturę tę znacznie podwyższono (program uprawnienia budowlane na komputer).
Wydajne ogrzewanie zapewniono przez doprowadzenie nośnika ciepła za pomocą systemu perforowanych dysz, rozmieszczonych wzdłuż obwodu talerzy. Talerze są doprowadzane po trzy na palety przenośnika o działaniu ciągłym.
Czas podsuszania wynosi ok. 6 min. Następnie brzegi talerzy są poprawiane na obrabiarce automatycznej 7 i talerze automatycznie są przestawiane po trzy na półkę przenośnika (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Palety z formami i talerzami przemieszczają się do następnej części suszarki i na pozycji 11 są zdejmowane za pomocą urządzenia próżniowego i umieszczane na przenośniku przesuwającym się do urządzenia poprawiającego brzegi 12. System wilgotnych gąbek tego urządzenia zapewnia poprawienie zarówno gładkiego, jak i wyciętego brzegu. Talerze są przytrzymywane na swoich wrzecionach dzięki próżni. Czas gąbkowania kontroluje się przekaźnikiem czasu (uprawnienia budowlane). Na gąbkowanie talerza potrzeba 7 s. Po tej operacji linię uruchamia się i jednocześnie, za pomocą przestawnicy próżniowej, przenosi się 6 talerzy na płytki znajdujące się na przenośniku siatkowym oraz skierowuje do suszarki do drugiego stadium suszenia 8 (program egzamin ustny).
Przy zastosowaniu systemu doprowadzania energii cieplnej za pomocą dysz wielootworowych talerze ogrzewa się od góry (temperatura lOO y 120°C); czas drugiego suszenia wynosi 14 min (przebywanie pod dyszami). Druga suszarka jest umieszczona nad pierwszą, co pozwala zmniejszyć kubaturę zabudowy i zużycie energii cieplnej. Ostatni etap to zdejmowanie talerzy i uruchomienie urządzenia 9, następnie przesunięcie form z wyrobami, przestawienie na pozycję 10 do poprawienia i wreszcie ustawienie pustych podsuszonych form na przenośniku (opinie o programie).
Linie formowania talerzy
Moc ogólna wynosi 85 kW, ogólne zapotrzebowanie ciepła (7,5-yl0,5)-105 k.T/h (1,8-2,5) 105 kcal/h, liczba robotników dwóch (jeden do załadunku galet, drugi do wyładunku talerzy i ich sortowania). Wydajność na 1 robotnika przy pracy dwuzmianowej ok. 3 min szt. rocznie (segregator aktów prawnych).
Linie formowania talerzy przy zastosowaniu tego samego systemu zbudowały firmy „Service Engineers” (Anglia), „Netsch” i in. Inny system formowania, z niewyjmowanymi formami, o wydajności 1000-1100 szt./h przyjęła firma „Baukema” oraz amerykańska firma „Miller” i in. Formowanie filiżanek. Przemysłowe formowanie filiżanek może przebiegać dwoma sposobami: przez odlewanie masy lejnej do form gipsowych i za pomocą formowania plastycznego przez toczenie półwyrobu wzdłuż ścianek formy gipsowej.
Półautomaty karuzelowe do odlewania zostały zaprojektowane w latach pięćdziesiątych w GIKI (przez Słuckiego, Kasztelana, Wasiljewa), a następnie zbudowane i wypróbowane w fabrykach. Ich eksploatacja dała dobre wyniki. Pod względem wydajności urządzenia te ustępują półautomatom formującym plastycznie, a pod względem liczby wykonywanych czynności przewyższają je.
Przy istniejących systemach odlewania ilość odpadów do wykorzystania wynosi 71-76%, podczas gdy przy formowaniu plastycznym ok. 40%. Celowe jest stosowanie metody odlewania w produkcji serwisów, kiedy należy uzyskać jednakowe właściwości wszystkich wyrobów w serwisie (promocja 3 w 1).
Opracowaniem automatycznych linii odlewniczych zajmują się instytuty (GIKI), a w niektórych krajach firmy, np. „Pragoinwest” (CSRS). „Zeidler”.
Korzystne rozwiązanie opracował GIKI. Jest to odlewniczo-podsuszający agregat do produkcji korpusów filiżanek. Agregat składa się z następujących elementów: szesnasto pozycyjnego automatu odlewniczego, dwupiętrowej dwudziestopozycyjnej suszarki karuzelowej, znajdującego się między nim urządzenia do przemieszczania bloków gipsowych form i urządzenia do wyładunku wysuszonych filiżanek.
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32