Blog

Metoda wałowania zdjęcie nr 2
06.02.2021

Terakota

W artykule znajdziesz:

Terakota

Metoda wałowania zdjęcie nr 3
Terakota

Podłogi w pomieszczeniach produkcyjnych i składowych oraz w pomieszczeniach sanitarnych powinny być wykonane z betonu, lastrico lub terakoty. Posadzki w części produkcyjnej powinny posiadać spadek 1,5% w kierunku kratek ściekowych. Ściany i posadzki a także okna i drzwi w magazynach należy zabezpieczyć przed gryzoniami (program uprawnienia budowlane na komputer).

Wszystkie pomieszczenia oprócz magazynów powinny posiadać podwójne okna z otwieraną górną ich częścią. Nie zaleca się stosowania okien zespolonych. Bufet, kredens, zmywalnie, magazyny naczyń i opakowań, korytarze oraz urządzenia sanitarne personelu mogą być oświetlane pośrednio. Natężenie oświetlenia sztucznego powinno odpowiadać normie PN-E-02030.

Gniazda wtyczkowe światła i siły należy rozmieścić zgodnie z usytuowaniem urządzeń wg projektu technologicznego. Oprócz oświetlenia ogólnego należy zainstalować oprawy ścienne nad stanowiskami pracy w przygotowalni, kuchni, zmywalni itp.
Zaleca się stosowanie w stołówkach ogrzewania centralnego wodnego łub parowego (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Sale konsumpcyjne oraz kuchnie mogą być ogrzewane i wentylowane za pomocą nagrzewania z tym zastrzeżeniem, że dodatkowo należy zainstalować dyżurne ogrzewanie grzejnikami (+10°C dla sali konsumpcyjnej i -5°C dla kuchni).

Stołówki o ilości miejsc ponad 150 powinny posiadać wentylację mechaniczną. Wszystkie pomieszczenia nie wentylowane mechanicznie powinny posiadać wentylację grawitacyjną. W części produkcyjnej w stosunku do sali konsumpcyjnej powinno panować podciśnienie.
Wewnętrzną temperaturę w chłodnych porach roku oraz ilości wymian powietrza przez wentylację (wg GOST-2086/49). Przy obliczeniach wentylacji sal konsumpcyjnych należy przyjmować 80 kcal/godz na każde miejsce na sali (ciepło wydzielone przez konsumenta i potrawy) (uprawnienia budowlane).

Stołówka musi być skanalizowana i zaopatrzona w wodę bieżącą nadającą się do picia. Zużycie wody przyjmuje się w ilości 18-25 1 na 1 obiad. Współczynnik godzinowy nierównomierności poboru przyjmuje się 1,5-3,0. Zużycie wody gorącej o temperaturze 70°C przyjmuje się w ilości 4,5-5,5 1 na 1 obiad.

Sala konsumpcyjna

Zaleca się doprowadzenie do stołówki instalacji gazowej (program egzamin ustny). W pomieszczeniach, w których przechowuje się lub przerabia produkty żywnościowe, oraz w salach konsumpcyjnych niedozwolone jest prowadzenie rur instalacji kanalizacji sanitarnej. W sieci kanalizacyjnej z kuchni i zmywalni powinny być zainstalowane tluszczowniki (tzw. łapacze tłuszczu) zabezpieczające przewody od zapychania na skutek osiadania tłuszczu na ściankach oraz pozwalające na wykorzystywanie techniczne uzyskanych tłuszczów. W przygotowalni I w przewodzie kanalizacyjnym należy zainstalować osadnik piaskowy.

Sala konsumpcyjna powinna być odizolowana akustycznie od pozostałych pomieszczeń (opinie o programie). Głębokość sali konsumpcyjnej przy jednostronnym oświetleniu nie powinna przekraczać 8 m.
Minimalne wyposażenie techniczne stołówek pracowniczych w sprzęt zmechanizowany ustala zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25. VII. 1951 (Monitor Polski A-71).
Doświadczenie kilku lat wykazało potrzebę pewnych zmian w powyższej tablicy (segregator aktów prawnych).

Znajomość powyższego wykazu sprzętu jest dla projektanta konieczna, ponieważ składową częścią projektu technologicznego stołówki jest zestawienie kosztów wyposażenia w maszyny, urządzenia i sprzęt. Takie poznanie zakresu wyposażenia stołówki w liczny sprzęt kuchenny ułatwia projektantowi uwzględnienie odpowiedniej ilości szaf na przechowywanie tego sprzętu.

Zaznaczyć należy, że większość stołówek posiada właśnie niewystarczającą ilość szaf lub zamykanych półek, w których każdy sprzęt powinien mieć własne miejsce.
Bogaty wybór maszyn i urządzeń gastronomicznych posiada przemysł CSR i NRD jednak ze względu na poważne ograniczenia importowe należy przewidywać wyposażenie stołówek zasadniczo w urządzenia produkcji krajowej (promocja 3 w 1).

Najnowsze wpisy

31.03.2025
Metoda wałowania zdjęcie nr 4
Co to jest deskowanie i jakie są jego rodzaje?

Deskowanie inaczej szalowanie, to tymczasowa konstrukcja stosowana w budownictwie, która służy do nadawania kształtu mieszance betonowej podczas jej wylewania oraz…

21.03.2025
Metoda wałowania zdjęcie nr 5
Co to jest instalacja wodociągowa?

Instalacja wodociągowa to system rur, armatury i urządzeń służących do doprowadzania wody do budynków oraz jej rozprowadzania do poszczególnych punktów…

Metoda wałowania zdjęcie nr 8 Metoda wałowania zdjęcie nr 9 Metoda wałowania zdjęcie nr 10
Metoda wałowania zdjęcie nr 11
Metoda wałowania zdjęcie nr 12 Metoda wałowania zdjęcie nr 13 Metoda wałowania zdjęcie nr 14
Metoda wałowania zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Metoda wałowania zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Metoda wałowania zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami