Blog
Wielkość wodociągu zakładowego
W artykule znajdziesz:
Wielkość wodociągu zakładowego należy ustalać w oparciu o bilans wody na cele produkcyjne, zapotrzebowanie wody na potrzeby gospodarcze i przeciwpożarowe, uwzględniając przy tym nierównomierność rozbioru wody oraz przyjęte założenia do rozwiązania zaopatrzenia zakładu w wodę. Urządzenia kanalizacyjne należy przewidzieć do usuwania ścieków przemysłowych (produkcyjnych) nie wykorzystywanych w zakładzie oraz do ścieków bytowo-gospodarczych (program uprawnienia budowlane na komputer).
Podstawowymi elementami składowymi rozwiązań zaopatrzenia w wodę i usuwania ścieków dla zakładów przemysłowych są: ujęcie wody, pompownia na ujęciu (I stopnia), przewody przesyłowe, urządzenia do uzdatniania wody, zbiorniki wody i pompownie II stopnia, sieć wodociągowa rozdzielcza oraz urządzenia do oczyszczania ścieków (wody zużytej) i sieć kanalizacyjna do odprowadzania ścieków. W zależności od potrzeb i warunków miejscowych w rozwiązaniach gospodarki wodno-ściekowej występują trzy zasadnicze schematy wykorzystania wody (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Obieg otwarty polega na doprowadzeniu całkowitej ilości wody do potrzeb produkcji bezpośrednio ze źródła wody. Po wykorzystaniu w produkcji woda zużyta może być kierowana do innych punktów w celu ponownego wykorzystania lub jako ścieki odprowadzana do odbiornika (w odpowiednich warunkach może to być odbiornik stanowiący jednocześnie źródło wody). W większości przypadków zachodzi konieczność uzdatniania wody i oczyszczania ścieków (uprawnienia budowlane).
Zależnie od potrzeb w obiegu otwartym mogą występować: ujęcie wody, pompownia I stopnia, przewody przesyłowe (tłoczne lub grawitacyjne), urządzenia do uzdatniania wody surowej, pompownia w zakładzie, urządzenia do oczyszczania i odprowadzania wody zużytej (ścieków). Schematy otwartego obiegu wody z wielokrotnym (szeregowym) i jednokrotnym (równoległym) wykorzystaniem wody. Wielkość strat wody w obiegu otwartym zależy od ilości wody bezzwrotnie zużywanej w produkcji, stanu urządzeń, strat na parowanie, przecieki itp. (program egzamin ustny).
Wielkość zużycia wody
Wielkość zużycia wody jest znacznie wyższa niż w obiegach zamkniętych. Zaletą obiegów otwartych jest mniejsza liczba urządzeń, łatwość ich budowy i eksploatacji. Stosowanie obiegów otwartych korzystne jest w przypadku zaopatrywania dużej liczby różnorodnych drobnych punktów rozbioru. W przypadku otwartych obiegów chłodniczych woda do chłodzenia osiąga niższą temperaturę niż w obiegach zamkniętych (opinie o programie).
Obieg wody zmieszanej polega na uzupełnianiu ogrzaną wodą zrzutową obiegu otwartego. Obieg taki może być stosowany w następujących warunkach:
- ze względów technologicznych w zakładzie karzystny jest obieg otwarty, lecz wydajność źródła (ilość wody surowej) jest niewystarczająca,
- do źródła wody w pobliżu ujęcia może być odprowadzona odpowiednia ilość ogrzanej wody (przy uwzględnianiu wymagań bilansu cieplnego zakładu i równowagi odbiornika),
- stosowanie do celów produkcyjnych zmieszanej wody o podwyższonej temperaturze nie wywoła ujemnych skutków (segregator aktów prawnych).
Obieg zamknięty charakteryzuje się ciągłym krążeniem wody w zamkniętym systemie urządzeń, bez odprowadzania wód zużyty łych do odbiornika. Ze źródła wody doprowadzana jest w sposób ciągły jedynie świeża woda dodatkowa na uzupełnienie strat wody obiegowej powstałych w procesie produkcji przy uzdatnianiu i chłodzeniu wody oraz na skutek przecieków. Ilości świeżej wody dodatkowej podano orientacyjnie w procentach od zapotrzebowania wody (ilości wody krążącej w obiegu) przypadającej na jednostkę produkcji oraz w m3 na jednostkę produkcji (promocja 3 w 1). W praktyce stosowane są następujące obiegi zamknięte:
- dla wody do chłodzenia ulegającej nagrzaniu i zanieczyszczeniu w procesie produkcji,
- dla wody do chłodzenia ulegającej jedynie nagrzaniu,
- dla wody ulegającej w procesie produkcyjnym zanieczyszczeniu.
W zależności od potrzeb w obiegu zamkniętym należy przewidzieć dodatkowo: urządzenia do ujęcia i podnoszenia wody dodatkowej, urządzenia do chłodzenia i podnoszenia wody obiegowej, urządzenia do uzdatniania wody itp.
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32