Blog
Zakłady pierwszej grupy
W artykule znajdziesz:
Zakłady pierwszej grupy
Zakłady pierwszej grupy położone w miastach i osiedlach zaopatrzonych centralnie w wodę korzystają zwykle z wody z sieci miejskiej, zaś przy własnym źródle czerpania wody korzystają dla wszystkich swoich potrzeb z jednego źródła czerpania wody, oczyszczanej w jednym zespole urządzeń (program uprawnienia budowlane na komputer).
Dla ochrony przeciwpożarowej zakłady te zwykle są wyposażone w zbiorniki zapasowe zaopatrywane z ogólnego źródła czerpania wody. Na rysunkach przedstawiono: schemat sieci wodociągowych zakładu pobierającego wodę do wszystkich potrzeb z sieci miejskiej, schemat sieci wodociągowych zakłada korzystającego do wszystkich potrzeb z jednego źródła czerpania wody, oraz schemat sieci wodociągowych zakładu korzystającego do wszystkich potrzeb z jednego źródła czerpania wody z siecią dodatkową prowadzącą wodę specjalnie zmiękczaną (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Zakłady drugiej grupy położone w miastach i osiedlach zaopatrzonych centralnie w wodę korzystają zwykle z wody z sieci miejskiej na potrzeby ogólne, zaś do celów produkcyjnych posiadają własne odrębne źródło czerpania wody. Na rysunku podajemy schemat sieci wodociągowych zakładu pobierającego wodę do celów ogólnych z sieci miejskiej oraz do celów przemysłowych z własnego źródła czerpania wody.
Zakłady tej drugiej grupy przy własnym źródle czerpania wody mają zwykle odrębne urządzenia do oczyszczania wody i urządzenia do utrzymywania ciśnienia w sieci - dla sieci ogólnej wodociągów - oraz odrębne dla sieci przemysłowej. Podajemy na rysunkach schemat sieci wodociągowych zakładu korzystającego z własnego źródła czerpania wody przy oddzielnych urządzeniach do oczyszczania wody dla celów ogólnych i oddzielnych dla celów przemysłowych (uprawnienia budowlane). Jako przykład podajemy schemat sieci wodociągowych elektrowni lub elektrociepłowni. Zakłady te należy umieszczać możliwie blisko i możliwie niewysoko (5 do 10 m wyżej) nad zbiornikami wód powierzchniowych, o dostatecznej ilości przepływającej wody.
Rodzaje instalacji ciepłej
W zakładach przemysłowych odróżniamy zasadniczo dwa rodzaje instalacji ciepłej wody:
a) instalacje ciepłej wody uzyskiwanej na potrzeby higieniczne - do mycia i kąpieli pracowników (program egzamin ustny). W tych instalacjach używamy wodę o temperaturze nie wyższej od 60°C, bowiem wyższa temperatura stwarza niebezpieczeństwo poparzenia osób korzystających z tych urządzeń;
b) instalacje ciepłej wody dla celów technologicznych, np. do mycia różnych urządzeń przemysłowych, do rozpuszczania różnych tworzyw itp. W tych instalacjach używamy wody o temperaturze zwykle wyższej od 60°C, dochodzącej do 90°C. Urządzenia odbiorcze instalacji ciepłej wody o temperaturze wyższej od 603C ze względu na bezpieczeństwo obsługi powinny być specjalnie znakowane (opinie o programie).
Ilości ciepłej wody zużywane w zakładach przemysłowych na różne cele oraz odpowiednie potrzebne temperatury ciepłej wody przedstawiają się następująco:
b) dla celów higieny osobistej pracowników zakładu do jednorazowej kąpieli w wannie 200 do 300 1 wody o temperaturze 35°C, do jednorazowej kąpieli pod natryskiem 40 1 wody o temperaturze 35°C, do jednorazowego umycia w umywalce 5 do 7 1 wody o temperaturze 20°C;
c) w stołówkach pracowniczych na jednego stołownika dziennie 4 do 6 1 wody o temperaturze 60°C;
d) dla celów przemysłowych w browarze na produkcję 100 1 piwa - 200 1 wody o temperaturze 90°C bezpośrednio do produkcji oraz 50 do 100 1 wody o temperaturze 50°C do mycia naczyń w pralni mechanicznej - na 10 kg bielizny upranej 300 do 400 litrów wody o temperaturze 70°C (segregator aktów prawnych).
Ogólnie w zakładach przemysłowych zużycie ciepłej wody określa się w dużym przybliżeniu na 20% ogólnego zużycia wody z wyłączeniem z tego ogólnego zużycia wody do chłodzenia maszyn i urządzeń oraz wody do transportu surowca wewnątrz zakładów.
W dużych zakładach przemysłowych najczęściej stosuje się centralne przygotowanie ciepłej wody bądź w centralnej kotłowni zakładowej, bądź też z miejskiej sieci ogrzewania zdalaczynnego (promocja 3 w 1).
W zakładach, w których otrzymuje się większe ilości wody z chłodzenia maszyn i urządzeń, należy energię cieplną zawartą w wodzie chłodzącej wykorzystywać do przygotowania ciepłej wody.
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32