Blog
Fenyloetan
W artykule znajdziesz:
Fenyloetan
Fenyloetan - etylobenzen (program uprawnienia budowlane na komputer).
Fenylohydrazyna, NH NH2 - najprostsza pochodna aromatyczna hydrazyny; żółte płatki trudno rozpuszczalne w wodzie; rozpuszczalna w rozcieńczonych kwasach i rozpuszczalnikach organicznych, trująca, wywołuje egzemę znajduje zastosowanie do syntezy organicznej jako silny środek redukujący, w analizie jako odczynnik do wykrywania aldehydów, ketonów i cukrów oraz do wykrywania lub kalorymetrycznego oznaczania Au, Mo, P i wagowego oznaczania Ag i W; półprodukt w syntezie barwników oraz środków farmaceutycznych.
Fenylohydroksyloamina, CAH* • NH • OH - najprostsza pochodna aromatyczna hydroksyloaminy (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Ferberyt - odmiana wolframitu, zawierająca poniżej 5,9% Mn; ruda wolframu.
Ferm, Fm - promieniotwórczy pierwiastek chemiczny oddzielnej rodziny aktynowców w grupie dodatkowej skandowców (111 grupa układu okresowego), liczba atomowa 100; powstaje w reaktorze jądrowym, sam ulega rozpadowi promieniotwórczemu; f. ma własności zasadowe, w związkach jest trójwartościowy w przyrodzie nie występuje.
Ferma, farma - wydzielona jednostka produkcyjna gospodarstwa rolnego lub gospodarstwo o charakterze specjalistycznym, zajmujące się jakąś określoną gałęzią rolnictwa, chowem lub hodowlą niektórych zwierząt mają pewną samodzielność, stalą wykwalifikowaną załogę pracowników, własną silę pociągową i maszyny.
Fermentacja - reakcja biochemiczna zachodząca pod katalitycznym wpływem enzymów wytwarzanych przez mikroorganizmy (pleśnie, drożdże, bakterie) prowadzi do przemiany substratów środowiska fermentacyjnego z jednoczesnym wydzieleniem produktów gazowych; na procesach fermentacyjnych jest oparty przemysł fermentacyjny, produkcja antybiotyków jest wykorzystywana także do przeprowadzania różnych procesów chemicznych, przy biologicznym oczyszczaniu ścieków, do produkcji różnych związków organicznych, konserwowania pasz (uprawnienia budowlane).
Fermentacja alkoholowa - biochemiczna przemiana cukrów prostych, glikozy i fruktozy na alkohol etylowy i dwutlenek węgla pod wpływem enzymu zwanego zymazą, zawartego w drożdżach.
Fermentacja cytrynowa - biochemiczna przemiana pewnych cukrów prostych i złożonych (glikozy, maltozy, dekstryn) z utworzeniem kwasu cytrynowego zachodzi pod wpływem enzymów zawartych w pleśniach z gatunku Citromycetes, hodowanych w środowisku tych cukrów.
Fermentacja kwaśna - fermentacja przebiegająca w środowisku kwaśnym, której produktem są niższe kwasy tłuszczowe i dwutlenek węgla.
Fermentacja masłowa
Fermentacja masłowa - biochemiczna przemiana pewnych cukrów (np. laktozy) na kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodór, dokonywana przez niektóre gatunki bakterii z rodzaju Clostridium; f.m. jest rozpowszechniona w przyrodzie, np. w jej wyniku następuje rozkład resztek roślinnych jest podstawą przemysłowej produkcji kwasu
masłowego oraz bierze udział w procesie roszenia łodyg roślin włóknodajnych (lnu, konopi) (program egzamin ustny).
Fermentacja metanowa - fermentacja przebiegająca pod wpływem bakterii metanowych w środowisku alkalicznym, której produktem są metan i dwutlenek węgla.
Fermentacja mlekowa - biochemiczna przemiana glikozy, sacharozy lub maltozy pod wpływem bakterii np. Lactobacillus delbruckii i Lactobacillus bulgaricus z utworzeniem kwasu mlekowego.
Fermentacja octowa - biochemiczna przemiana alkoholu etylowego (w 5-10% roztworze wodnym) na kwas octowy, zachodząca w obecności tlenu powietrza pod wpływem enzymów: dehydrazy, oksydazy i mutazy alkoholowej, zawartych w grzybkach i pleśniach octowych.
Fermentacja propionowa - biochemiczna przemiana laktozy lub kwasu mlekowego na kwas propionowy i w mniejszej ilości na kwas octowy, bursztynowy oraz C02, zachodząca pod wpływem bakterii propionowych; jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym przy produkcji serów twardych (opinie o programie).
Fermentacja tlenowa - rozpad cukrów prostych (heksoz) na związki o strukturze prostszej, zachodzący pod wpływem bakterii, w którym początkowa degradacja węglowodanu przebiega podobnie jak w.
Fermentacji alkoholowej, stadium końcowe prowadzi natomiast do produktów o wyższym stopniu utlenienia.
Fermentacja winiarska - fermentacja alkoholowa moszczów gronowych, nastawów owocowych i brzeczek miodowych, przebiegająca pod wpływem drożdży winiarskich, stosowana w produkcji napojów winnych, które są głównym produktem (segregator aktów prawnych).
Fermentograf - aparat do oceny zdolności fermentacyjnych (siły pędnej) drożdży piekamianych lub zdolności wytwarzania dwutlenku węgla przez mąkę w czasie fermentacji ciasta.
Fermentor piwny - zamknięta stalowa kadź do fermentacji piwa, zwykle w kształcie pionowego cylindra z dnem stożkowym fermentownia, piwnica fermentacyjna - oddział produkcyjny browaru, w którym ochłodzona brzeczka zadana odpowiednimi rasami drożdży poddawana jest fermentacji alkoholowej.
Fermi - nielegalna jednostka długości (od nazwiska fizyka włoskiego E. Fermiego) równa 1 fm (femtometr); rząd jej odpowiada wielkości promienia jądra atomowego
fermiony - cząstki elementarne lub układy cząstek o połówkowej liczbie kwantowej spinowej, np. leptony, bariony, jądro o nieparzystej liczbie nukleonów; f. podlegają statystyce (kwantowej) Fermiego i Diraca.
Ferniko - stop lub spiek żelaza, niklu i kobaltu o współczynniku rozszerzalności cieplnej zbliżonym do szkła; stosowany do produkcji lamp elektrycznych.
Feron - apoenzym.
Ferraktor - szeregowy wzmacniacz magnetyczny wykorzystujący wpływ impulsu wejściowego na impedancję obwodu wyjściowego rdzenia o prostokątnej pętli histerezy (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32