Blog
Hotele i pensjonaty
W artykule znajdziesz:
Wartość wskaźnika dobowego zużycia ciepłej wody w hotelach i pensjonatach ustala się w zależności od sanitarnego wyposażenia obiektów. Zalecane wartości wskaźników zużycia ciepłej wody o temperaturze 60°C w hotelach i pensjonatach. Dla warunków polskich zaleca się przyjmować wartości podane przez Chybowskiego (program uprawnienia budowlane na komputer).
W normatywie RWPG dla obiektów tego typu ustalono następujące zakresy wskaźników zużycia ciepłej wody odniesione do jednego łóżka i doby:
- w szpitalach, sanatoriach oraz domach wypoczynkowych z ogólnymi wannami i natryskami 150-H.80 kg
- w sanatoriach i domach wypoczynkowych z wannami przy poszczególnych pokojach 180%-200 kg
- w szpitalach i sanatoriach z kąpielami mineralnymi i błotnymi 200-H250 kg (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Podane powyżej wartości wskaźników zużycia ciepłej wody mają jedynie charakter orientacyjny. Projektując instalacje ciepłej wody w szpitalach i sanatoriach konieczne jest wykonanie przypuszczalnego wykresu rozbioru wody będącego podstawą obliczeń wydajności cieplnej wymienników ciepła oraz pojemności zasobnika. W umywalniach i łaźniach zakładów przemysłowych w obliczeniach instalacji ciepłej wody należy przyjmować wartości (uprawnienia budowlane). Szkoły, przedszkola i żłobki. Według Chybociskiego dla obiektów tego typu należy przyjmować następujące wartości jednostkowego zużycia ciepłej wody o temperaturze 60 C:
- na jednego ucznia i zmianę 7 kg,
- na jednego ucznia ćwiczącego 20 kg,
- w szkołach na jeden posiłek dziennie 2,5 kg,
- w przedszkolach i żłobkach w odniesieniu do jednego ucznia:
- przy całodobowym przebywaniu dzieci 30 kg,
- przy przebywaniu dzieci tylko w ciągu dnia 25 kg (program egzamin ustny).
Pralnie mechaniczne
Uwzględniając obniżenie temperatury ciepłej wody użytkowej do 55’C, wydaje się celowe nieznaczne zwiększenie podanych wartości. Pralnie mechaniczne, łaźnie, zakłady żywienia zbiorowego oraz inne obiekty komunalne. Wartości wskaźników zużycia ciepłej wody w różnych obiektach komunalnych. Dla niektórych obiektów podano parę wartości wskaźników zaczerpniętych z różnych źródeł. Należy zauważyć, że występujące rozbieżności pomiędzy tymi wartościami oraz brak dalszych badan zużycia ciepłej wody w wielu gałęziach gospodarki komunalnej są przyczyną tego, że podane w tablicy wartości należy traktować z dużą ostrożnością (opinie o programie).
Komitet Budownictwa, Urbanistyki i Architektury w latach 1963 i 1964 zatwierdził szereg Normatywów technicznych projektowania dotyczących również wydajności instalacji ciepłej wody w obiektach komunalnych. Zgodnie z tymi normatywami należy przyjmować następujące dane wyjściowe:
- w łaźniach miejskich (komunalnych) na jedną osobę kąpiącą się zapotrzebowanie ciepłej wody nie powinno być większe od: 300 kg przy kąpieli w wannie o maksymalnej temp. 37°C,
- 150 kg przy kąpieli pod natryskiem o temp. 32-37 C (segregator aktów prawnych),
- 50 kg przy kąpieli w łaźni parowej;
- w restauracjach i jadłodajniach w całkowitym zużyciu wody wodociągowej wynoszącym 200 1 na jedno miejsce konsumpcyjne i dobę 100 kg stanowi ciepła woda;
- dla barów i bufetów oraz kawiarni i cukierni NTP ustalają wyłącznie temperaturę wody używanej do zmywania wynoszącą 45-F5G?C oraz do wyparzania naczyń 85-F90C;
- dla barów kawowych należy przyjmować całkowite zużycie wody wodociągowej w ilości 40 kg na miejsce konsumpcyjne i dobę, przy czym w pozycji tej 20 kg stanowi ciepła woda;
- dla barów „expresso” zużycie wody wodociągowej należy przyjmować równe 100 1 na miejsce i dobę, w tym 30 kg ciepłej wody (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32