Blog

Wapień jurajski zdjęcie nr 2
24.06.2021

Jakość kruszywa

W artykule znajdziesz:

Jakość kruszywa

Wapień jurajski zdjęcie nr 3
Jakość kruszywa

Jakość kruszywa ocenia się:
- według właściwości fizyczno-mechanicznych: wytrzymałości, mrozoodporność odporności na uderzenia, ścieralności, szczelności, porowatości, wodochłonności, gęstości objętościowej i gęstości nasypowej,
- według charakterystyki geometrycznej: składu granulometrycznego, wielkość ziarn, kształtu, stopnia obtoczenia i chropowatości ziarn,
- według stopnia czystości i niezbędnej jakości: zawartości szkodliwych domieszek i zanieczyszczeń,
- według jednolitości petrograficznej (program uprawnienia budowlane na komputer).

Z kruszyw mineralnych stosuje się do betonów zwykłych piaski naturalne lub żwir, grys, kliniec i tłuczeń, odpowiadające wymaganiom normowym i zapewniając niezbędne właściwości oraz oszczędny skład betonu. Kruszywa stanowiąc 75-85% masy betonu tworzą w nim zwarty, wytrzymały szkielet, zmniejszają skurcz przy twardnieniu zaczynu cementowego oraz obniżają koszt (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Uziarnienie kruszywa powinno być tak dobrane, aby zapewniało uzyskanie szczelnej mieszanki betonowej o wymaganej konsystencji, przy możliwie najmniejszym zużyciu cementu i wody. Według wymagań PN-75/B-06250 krzywa uziarnienia piasku do betonów (0-2 mm) powinna być zawarta w obszarach, a krzywa uziarnienia kruszywa grubego (powyżej 2 mm) (uprawnienia budowlane).
W czasie mieszania składników betonu stosuje się niekiedy dodatki i domieszki, modyfikujące cechy mieszanki i betonu. Domieszkami do betonu nazywa się substancje stosowane w ilościach na tyle małych, że nie muszą być traktowane jako jego składnik objętościowy, a dodatkami - materiały drobnoziarniste, które muszą być uwzględnione jako dodatkowy składnik objętościowy.

Do zarabiania i polewania betonów można stosować wodę pitną i wody naturalne (program egzamin ustny).

Wymagane właściwości mieszanki betonowej

Rodzaj, jakość i wzajemny stosunek składników mieszanki betonowej w znacznym tepniu ćcteiminują właściwości samej mieszanki, jak również uzyskanego z niej betonu. Skład mieszanki dobiera się wychodząc z warunku uzyskania betonu o określonych właściwościach fizyczno-mechanicznych i technologiczności mieszanki. Do głównych właściwości mieszanki betonowej, które określają jej technologiczność, a więc odpowiadają wymaganiom jej zagęszczania przy formowaniu kształtów i wykańczaniu powierzchni wyrobów, należą: konsystencja, jednorodność, spoistość, wodożądność, urabialność, szczelność.
Konsystencja mieszanki betonowej jest to stan fizyczny ciekłości albo zdolność do odkształcania się postaciowego. Zależy ona od ilości wody i cementu (ilości zaczynu cementowego) oraz składu granulometrycznego, kształtu i powierzchni kruszywa (opinie o programie).

Rozróżnia się pięć rodzajów konsystencji mieszanki. Konsystencję mieszanki dobiera się zależnie od miejsca i sposobu betonowania oraz sposobu jej zagęszczania przy formowaniu.
Jednorodność mieszanki betonowej osiąga się przez racjonalny dobór wzajemnego stosunku składników i zapewnienie optymalnego sposobu mieszania. Mieszankę uznaje się za jednorodną, gdy dowolna jej próba, o dostatecznie dużej objętości (nie mniej niż 5 razy przewyższającej maksymalny wymiar grubego ziarna) ma niezmienny skład.

Wodożądnością mieszanki betonowej nazywa się ilość wody konieczną do uzyskania mieszanki o wymaganej konsystencji (segregator aktów prawnych). Wodożądność zależy od jakości i stosunku składników mieszanki. Porównując zapotrzebowanie wody przez kruszywo grube i drobne można stwierdzić, że znacznie większa ilość wody uwięziona jest w przestrzeniach między ziarnami drobnego kruszywa. Przy dostatecznie małych średnicach przestrzenie międzyziarnowe są tak małe, że woda w postaci błonek i menisków wypełnia je niemal całkowicie; stąd mówi się o dużej więźliwości wody przez drobne kruszywo lub o dużej wodożądności kruszywa drobnego (promocja 3 w 1).

Wodożądność mieszanki wyraża się w procentach masy jej suchych składników lub w 1/m3 mieszanki. Dla kruszywa łamanego wodożądności należy zwiększyć o 10%. Wodożądność ma duże znaczenie dla technologii betonu, gdyż zawyżona ilość wody, oprócz nadmiernego zużycia cementu, prowadzi do zmniejszenia wytrzymałości i trwałości betonu.

Najnowsze wpisy

31.03.2025
Wapień jurajski zdjęcie nr 4
Co to jest deskowanie i jakie są jego rodzaje?

Deskowanie inaczej szalowanie, to tymczasowa konstrukcja stosowana w budownictwie, która służy do nadawania kształtu mieszance betonowej podczas jej wylewania oraz…

21.03.2025
Wapień jurajski zdjęcie nr 5
Co to jest instalacja wodociągowa?

Instalacja wodociągowa to system rur, armatury i urządzeń służących do doprowadzania wody do budynków oraz jej rozprowadzania do poszczególnych punktów…

Wapień jurajski zdjęcie nr 8 Wapień jurajski zdjęcie nr 9 Wapień jurajski zdjęcie nr 10
Wapień jurajski zdjęcie nr 11
Wapień jurajski zdjęcie nr 12 Wapień jurajski zdjęcie nr 13 Wapień jurajski zdjęcie nr 14
Wapień jurajski zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Wapień jurajski zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Wapień jurajski zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami