Blog
Nowe kierunki produkcji trzody chlewnej
W artykule znajdziesz:
Nowe kierunki produkcji trzody chlewnej
Budynki dla bydła często zmieniają układy funkcjonalne, co wynika z postępu w zakresie technologii. Dlatego przeważają rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe, raczej lekkie, umożliwiające późniejszą przebudowę lub adaptację budynków (program uprawnienia budowlane na komputer).
Nowe kierunki produkcji trzody chlewnej przewidują użycie budynków dostosowanych do cyklu biologicznego rozwoju zwierząt.
Przyjmuje się ogólnie 4 etapy produkcji, w związku z czym konieczne są następujące pomieszczenia:
a) dla macior w okresie przedciążowym i początkowym okresie ciąży,
b) na okres opraszania i początkowego okresu mleczności macior,
c) na okres wzrostu warchlaków od 12 do 25 kg,
d) na okres końcowego rozwoju od 25 kg do wagi rzeźnej 100-115 kg (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
W produkcji trzody chlewnej przewidywane są niezależnie od powyższego dwa systemy oproszeń macior:
- system oproszeń dwukrotny w ciągu roku, w którym mioty przypada; w okresie wiosennym i jesiennym,
- system oproszeń wielokrotny w ciągu roku, który polega na podziale stada podstawowego macior na kilka grup, celem zaplanowania oproszeń w kilku następujących po sobie terminach w ciągu roku; umożliwia to równomierne rozłożenie pracy obsługi, wykorzystanie budynków i urządzeń oraz zapewnienie ciągłości produkcji i dostaw żywca (uprawnienia budowlane).
Tego rodzaju planowanie produkcji ma charakter planowania przemysłowego, do którego należy dostosowywać odpowiednie budynki i urządzenia, a mianowicie:
- pomieszczenia dla macior luźnych (nieprośnych) oraz we wczesnym stadium ciążowym, co nie wymaga specjalnych budynków; mogą to być lekkie szopy lub budy wolnowybiegowe albo okólnikowe,
- chlewnie porodowe, czyli budynki albo części budynków odpowiednio wyposażone, umożliwiające opiekę nad maciorami i prosiętami do 8 tygodni życia, w zależności od systemu odsądzania od matek,
- warchlakarnie, czyli budynki dla wychowu prosiąt po przeniesieniu ich z chlewni porodowej (program egzamin ustny),
- tuczarnie, czyli budynki dostosowane do wychowu świń o ciężarze od 30-35 kg aż do wagi rzeźnej, tzn. 110-125 kg.
Typowe budynki do produkcji trzody chlewnej dzielimy na:
a) tymczasowe,
b) trwałe.
Budynki tymczasowe
Budynkami tymczasowymi mogą być różnego rodzaju budynki i szopy przewoźne lub stacjonarne, wykonane z materiałów odpadkowych lub zastępczych.
Natomiast budynki trwałe wykonane są z materiałów budowlanych o większej trwałości i konstrukcji umożliwiającej wieloletnie użytkowanie. Budynki trwałe dla produkcji trzody chlewnej dzielą się pod względem technologii użytkowej na:
a) zamknięte (alkierzowe),
b) wolnowybiegowe.
Zarówno budynki tymczasowe jak i trwałe mają zalety i wady.
Do zalet budynków tymczasowych należy zaliczyć:
- stosunkowo niskie początkowe koszty inwestycyjne, przy czym budynki te mogą być produkowane seryjnie z prefabrykatów i zestawiane w gospodarstwie,
- stosowanie tymczasowych, przenośnych domków wiąże się ściśle z założeniem higienicznego wychowu, które zmierza do tego, aby pomieszczenia dla świń można było co rok przenosić na inne kwatery pastwiska,
- w przypadku zmiany kierunku produkcji w gospodarstwie przenośne pomieszczenia można przenieść na teren innego gospodarstwa zainteresowanego w powiększeniu produkcji świń (opinie o programie).
Wady związane ze stosowaniem przenośnych budynków są następujące:
- niewystarczająco chronią zwierzęta przed zimnem i zbyt trudno je adaptować do innych celów,
- pomieszczenia te w zasadzie są mało trwałe, a koszty napraw i remontów związane z częstym przenoszeniem budynków stosunkowo duże,
- wychów prosiąt jest bardzo pracochłonny i wymaga więcej czasu, niż w budynkach trwałych.
Budynki trwałe mają pewne zalety, do których należy zaliczyć:
- możliwość kontrolowania temperatury i wentylacji w zimie,
- znacznie łatwiejszą opiekę nad maciorami, prosiętami i tucznikami (segregator aktów prawnych),
- maciory mogą się opraszać w dowolnej porze roku.
Zasadniczymi wadami budynków trwałych są:
- wysoki początkowy koszt inwestycyjny,
- w pomieszczeniach musi być wykonywana częsta dezynfekcja oraz staranne czyszczenie,
- zbyt szybkie starzenie się technologii produkcyjnych w wyniku stałego postępu technicznego wymaga częstej zmiany funkcjonalnej i rozplanowania wewnętrznego, a wszelkie zmiany adaptacyjne pochłaniają duże nakłady finansowe, przy czym w efekcie nie zawsze udaje się uzyskać prawidłowe i nowoczesne rozwiązanie.
Ogólnie biorąc, coraz bardziej rozpowszechnia się zastosowanie do budowy chlewni prefabrykatów, zwłaszcza jednofunkcyjnych (oddzielnych spełniających funkcję konstrukcji, a oddzielnych wypełniających, ocieplających itp.), które umożliwiają ich zamienność w razie potrzeby (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32