Blog
Oznaczenie konsystencji zaprawy
W artykule znajdziesz:
Oznaczenie konsystencji zaprawy
Oznaczenie konsystencji zaprawy w warunkach laboratoryjnych (program uprawnienia budowlane na komputer). Przyrządy Przygotowaną uprzednio zaprawę należy umieścić w naczyniu pomiarowym w taki sposób, aby od górnego poziomu naczynia pozostało około 1,5 cm. Następnie zaprawę należy odpowiednio zagęścić metalowym prętem o średnicy 10-12 mm i wyrównać jej powierzchnię. Po ustawieniu naczynia pomiarowego z zaprawą pod stożkiem przyrządu i odpowiednim zwolnieniu zacisków stożka, należy dokonać odczytów na skali pomiarowej z dokładnością do 0,2 cm (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Przy ewentualnym powtarzaniu pomiaru należy zaprawę dokładnie wymieszać, ponownie zagęścić a stożek dokładnie oczyścić. Miarą konsystencji zaprawy będzie głębokość zanurzenia stożka (w cm), odczytana na skali pomiarowej. Stożek pomiarowy powinien być wykonany z blachy cynkowej. Jego wnętrze należy wypełnić śrutem i to w takiej ilości, aby całkowity ciężar wraz z wypełnieniem i uchwytem wynosił 300 G. Na powierzchni stożka, z dwóch przeciwległych stron należy umieścić skalę z podzialką od 0 do 150 mm. Naczynie dla zaprawy powinno być wykonane tak samo, jak opisano w poprzednim punkcie. Naczynie pomiarowe należy wypełnić zaprawą do poziomu oddalonego o ok. 1,5 cm od jego górnej krawędzi (uprawnienia budowlane).
Następnie, trzymając stożek pomiarowy za uchwyt, należy ustawić go po środku naczynia pomiarowego pionowo w taki sposób, aby jego wierzchołek dotykał powierzchni zaprawy. Dalej opuszcza się stożek w zaprawę pod ciężarem własnym. W czasie zagłębienia się stożek powinien być w pozycji pionowej i nie może dotykać ścianek naczynia pomiarowego. Po upływie 30 sekund od momentu opuszczenia stożka, należy wykonać odczyt na skali z dokładnością do 0,5 cm. Urządzenie pomiarowe składa się ze statywu, stożka zagłębiającego się w zaprawie i wyskalowanej tarczy pomiarowej (program egzamin ustny). Ciężar stożka wraz z prętem i obciążeniem śrutem powinien wynosić 300 G. Wysokość stożka ok. 15 cm.
Wszystkie części przyrządu pomiarowego powinny być wykonane z metalu nie ulegającego rdzewieniu. Naczynie dla zaprawy wykonuje się z blachy cynkowej lub ocynkowanej o kształcie ściętego stożka i wymiarach.
Własności betonów
Własności betonów świeżo zarobionych nie są w technologii betonu dostatecznie ściśle zdefiniowane. Takim wyrażeniom jak urabialność, plastyczność, ciekłość i inne, przypisuje się bardziej lub mniej różniące się znaczenia. Brak definicji wymiernej stwarza dość znaczną niedogodność i działa ze szkodą dla wzajemnego zrozumienia i poznania zjawiska. Najczęściej stosowanym określeniem na oznaczenie zespołu cech, którym powinien odpowiadać świeży beton, jest urabialność (po francusku maniabilitć, po angielsku workability, po włosku lavorabilita, po niemiecku Arbeitsfahigkeit) (opinie o programie).
Ogólnie można powiedzieć, że beton jest wtedy urabialny, gdy ma własności, pozwalające transportować i układać go we właściwy sposób, bez obawy rozsegregowania się i ze względną łatwością. Najściślejszą chyba w tym zakresie definicję podał Powers, który uważa urabialność za „wspólny rezultat tych właściwości świeżego betonu, które określają ilość pracy, potrzebnej do ułożenia i zagęszczenia betonu, a równocześnie jego odporność na segregację”. Zdefiniowana w taki sposób urabialność betonu jest raczej zespołem wielu własności i trudno sobie wyobrazić przyrząd, który mógłby ją bezpośrednio określić. Jak dotąd, rzeczywiście nie rozporządzamy takimi idealnymi urządzeniami.
Wśród polskich badaczy pojęciu urabialności wiele uwagi poświęcał Paszkowski (segregator aktów prawnych). Traktował urabialność betonu jako cechę kompleksową, określającą równocześnie pewien stopień ciekłości (konsystencji) i lepkości świeżej mieszanki.
Z definicji Powersa wynika, że pod pojęciem „urabialność betonu” można rozumieć dwa różne typy urabialności: urabialność przy transporcie i urabialność przy układaniu. Urabialność przy transporcie, określona przede wszystkim przez odporność na rozsegregowanie składników, łączy te wszystkie cechy, które powinien mieć beton, by mógł być bez szkody transportowany (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32