Blog
Parowanie wody
W artykule znajdziesz:
Parowanie wody
Z chwilą wejścia do pieca szlam wkracza do strefy suszenia obejmującej ok. 24% długości pieca. W strefie tej zawieszane są w różny sposób stalowe łańcuchy, które w czasie obrotów pieca oblepiają się szlamem, rozwijając przez to powierzchnię zetknięcia szlamu z gorącymi odlotowymi gazami piecowymi i intensyfikując wymianę ciepła (program uprawnienia budowlane na komputer).
Na całej długości strefy suszenia zawartość wody w szlamie szybko obniża się; temperatura materiału nie przekracza 100°C, natomiast temperatura płynących przeciwprądowo gazów spada bardzo znacznie od ok. 850 do ok. 230°C przy ich wylocie z pieca. Fakty te świadczą o intensywnej wymianie ciepła oraz o tym, że ciepło oddawane przez gorące gazy zużywa się na odparowanie wody, czyli w głównej mierze na pokrycie utajonego ciepła parowania wody (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Po usunięciu wody ze szlamu materiał w postaci suchych granul przechodzi do strefy podgrzewania, gdzie na przestrzeni obejmującej ok. 40% długości pieca ulega ogrzaniu od ok. 100 do ok. 700°C. W strefie tej odbywa się także rozkład minerałów ilastych (ok. 500-600°C) przebiegający z wydzielaniem wody konstytucyjnej.
Temperatura ok. 700°C wyzwala w podgrzanym materiale endotermiczny proces rozkładu węglanu wapniowego, z jednoczesnym powstawaniem niskozasadowych związków tlenku wapniowego z niesionymi przez minerały ilaste kwaśnymi tlenkami. Jednocześnie, lub z niewielkim opóźnieniem, pojawia się wolny tlenek wapniowy (uprawnienia budowlane).
Zjawiska te rozpoczynają się z chwilą wejścia materiału do strefy rozkładu węglanów, obejmującej 28-30% długości pieca i często niezbyt ściśle nazywanej strefą kalcynacji. W strefie tej materiał traci znaczną część swej substancji wskutek odejścia C02, który dołącza się do gazów spalinowych, znacznie zwiększając natężenie strumienia gazów przepływających przez piec. W środkowej części omawianej strefy zawartość wolnego CaO w materiale osiąga maksimum, następnie spada, ale przy końcu tej strefy, po zakończeniu rozkładu węglanów wapniowych, pewna ilość wolnego tlenku wapniowego jeszcze w materiale pozostaje (program egzamin ustny).
Koniec strefy kalcynacji
Koniec strefy kalcynacji przypada na temperatury materiału nieco ponad 1200°C, co warunkuje pojawienie się pierwszych kropel fazy ciekłej i oznacza przejście materiału do ostatniej technologicznej strefy pieca, tj. do strefy spiekania (opinie o programie). Jak wspomniano w rozdziałach poprzednich, obecność fazy ciekłej umożliwia szybkie przyswojenie resztek wolnego CaO przez utworzony w poprzedniej strefie C2S, a więc szybkie ukształtowanie ostatecznego fazowego składu klinkieru; strefa spiekania jest więc krótka i obejmuje zaledwie 9-10% długości pieca rozpatrywanego, a jej termika charakteryzuje się orientacyjnie zakresem 1250-1450-1200°C, warunkującym ciekły stan wieloskładnikowego eutektyku.
Ze strefy spiekania klinkier o temperaturze 1000-1200°C, a więc w warunkach zapewniających już całkowite zestalenie fazy ciekłej, przechodzi do urządzeń chłodzących (segregator aktów prawnych).
Analizując pracę pieca obrotowego i rozpatrując technologiczne zadania jego poszczególnych stref należy pamiętać o tym, że granice między poszczególnymi strefami są w znacznej mierze umowne, nieostre i w pewnym stopniu zmienne, a w obszarach granicznych technologiczne funkcje sąsiadujących z sobą stref nakładają się na siebie.
Podane wyżej procentowe udziały długości poszczególnych stref w całej długości pieca dotyczą konkretnego pieca pracującego metodą mokrą w konkretnych warunkach surowcowych, toteż dane te należy traktować jako elementy orientacyjne modelu pracy pieca obrotowego. Model ten jest jednak na tyle wszechstronny, że może stanowić pozycję wyjściową do analizowania pracy pieców obrotowych pracujących w innych warunkach, inną metodą, a także zaopatrzonych w różnego typu wymienniki ciepła.
W przypadku metody suchej termiczna obróbka mąki surowcowej rozpoczyna się od jej podgrzania, a usuwanie dużych ilości wody (suszenie szlamu) nie jest potrzebne. Występująca w metodzie mokrej bardzo ważna strefa suszenia jest więc w metodzie suchej zbędna, a piec obrotowy przeznaczony do obróbki mąki surowcowej może być krótszy od porównywalnego wydajnościowo pieca pracującego metodą mokrą (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32