Blog
Piece akumulacyjne i trzony kuchenne
W artykule znajdziesz:
Piece akumulacyjne i trzony kuchenne
Wszystkie typy pieców akumulacyjnych podlegają z reguły tym samym przyczynom i procesom przedwczesnego zniszczenia (program uprawnienia budowlane na komputer). Jedną z zasadniczych przyczyn powodujących nadmierne zużywanie się pieców jest nieumiejętność ich eksploatacji, zwłaszcza w pierwszych dniach od momentu wybudowania.
Piec, jako jeden z ostatnich elementów budynku, budowany jest często późną jesienią lub w okresie zimowym (program uprawnienia budowlane na ANDROID). W tym czasie oddane do użytku mieszkania wymagają intensywnego opalania z uwagi na zimno i wilgotność świeżo wykonanych tynków.
Silne napalenie w piecu i zamknięcie drzwiczek paleniskowych i popielnikowych powoduje raptowne wysychanie gliny, pękanie kanałów i wybrzuszenie ścianek zewnętrznych pieca, a nawet popękanie kafli (uprawnienia budowlane).
Użycie do budowy kanałów cegły maszynowej zamiast cegły ręcznie formowanej i dobrze wypalonej, tzw. piecówki, oraz w dolnej części pieca, gdzie panuje najwyższa temperatura, użycie cegły zwykłej zamiast ogniotrwałej (tzw. szamotowej) powoduje jeszcze większe odkształcenia. Drzwiczki paleniskowe wewnętrzne powinny być wyłożone gliną szamotową, gdyż w przeciwnym razie drzwiczki zewnętrzne silnie rozgrzewają się i ulegają wypaczeniu.
Stawianie pieców
Stawianie pieców w okresie mrozów i niezabezpieczenie ich przed przemarznięciem może mieć bardzo groźne następstwa (program egzamin ustny). W piecach takich po napaleniu na skutek obecności zamarzniętej wody powstaje para, która może spowodować rozsadzenie całego pieca, popękanie kanałów lub też odpadnięcie glazury (polewy) z kafli.
Zbyt cienka obudowa pieca powoduje przegrzanie się ścianek zewnętrznych kafli, wykruszenie się gliny oraz powstawanie szczelin i pęknięć (opinie o programie). Powstanie większych szpar w spoinach oraz między drzwiczkami i obudową (płaszczem), jak również nieszczelność samych drzwiczek powoduje dodatkowy dopływ powietrza do wnętrza pieca, ucieczkę ciepła do komina oraz oziębienie gazów spalinowych, a tym samym pogorszenie się warunków ciągu w kanale dymowym. Niekiedy zdarza się w ogrzewanym pomieszczeniu wybudowanie pieca o mniejszej, niż to wypadałoby z obliczeń, powierzchni grzejnej (segregator aktów prawnych).
Jeżeli piec jest zbyt mały, wówczas dla osiągnięcia wyższej temperatury w pomieszczeniu użytkownik zwykle pali w piecu bardzo intensywnie. Następuje przegrzanie pieca i powstają szczeliny między kaflami, a więc niszczenie pieca wskutek nieumiejętnego użytkowania (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Zabytek to nieruchomość lub rzecz ruchoma, ich części lub zespoły, które stanowią świadectwo minionej epoki lub wydarzenia, mają znaczenie dla…
Strefa pożaru do ograniczenia przestrzeni budynku, obiektu budowlanego lub terenu, która jest wyodrębniona w celu ograniczenia się, i umożliwiania skutecznej…
53 465
98%
32