Blog
Piece szybowe
W artykule znajdziesz:
Piece szybowe
Piece szybowe, pomimo przedstawionych wyżej ich niekorzystnych właściwości, były jeszcze w latach pięćdziesiątych budowane; koszt ich budowy był niższy, a potrzebna powierzchnia mniejsza niż w przypadku pieców obrotowych. W ostatnim dziesięcioleciu piece szybowe całkowicie ustąpiły miejsca piecom obrotowym, ponieważ ich wydajność nie przekracza kilkuset ton klinkieru na dobę, podczas gdy nowoczesny przemysł cementowy sięga do jednostek piecowych, których wydajność dobowa wynosi kilka tysięcy ton klinkieru (program uprawnienia budowlane na komputer).
W poprzednich rozdziałach zwrócono uwagę na przemiany fizyczne, jakim ulega mieszanka surowcowa w czasie jej obróbki termicznej i wskazano na niepożądane skutki tych przemian dla ruchu pieca szybowego.
Ogrzewany w piecu szybowym ściśle upakowany, kawałkowy materiał znajduje się pod znacznym mechanicznym naciskiem leżących na nim warstw ładunku pieca, osuwając się jednocześnie w całej swej masie ku dołowi. Sytuacja ta ułatwia rozkruszanie się suszonych i ogrzewanych brykietów bądź granul, a w strefie spiekania prowadzi do sklejania się materiału w bryły (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
U podstaw koncepcji zastosowania pieca obrotowego do spiekania klinkieru leżała dążność do rozluźnienia upakowania strumienia ogrzewanego materiału, do uniknięcia mechanicznego nacisku na gorący klinkier i do rozciągnięcia w przestrzeni (na długości pieca) kolejnych etapów obróbki termicznej.
Analiza pracy pieca obrotowego musi uwzględniać dwie, równocześnie realizowane funkcje tego aparatu, tj. obróbkę cieplną materiału i jego transport na przestrzeni 100-4200 m długości pieca.
Bezprzeponowa wymiana ciepła w piecu obrotowym przebiega przy zachowaniu zasad ciągłości ruchu i przeciwprądu, natomiast zasada rozwinięcia powierzchni wymiany ciepła między ogrzewającymi gazami a spiekanym klinkierem nie może być w piecu obrotowym w pełni zrealizowana (uprawnienia budowlane). Wymiana ciepła w piecu obrotowym przebiega więc trudniej niż w piecu szybowym i w głównej mierze odbywa się przez promieniowanie.
Przesuw strumienia materiału
Rozpatrując funkcję pieca obrotowego jako przenośnika, należy mieć na uwadze kolejne przemiany, jakim ulega materiał ogrzewany i transportowany wzdłuż pieca. Przemiany te omówione były wstępnie, a w odniesieniu do pieca obrotowego trzeba podkreślić, że są one rozciągnięte w przestrzeni, stanowią przyczynę różnic objętości materiału przypadającego na 1 m długości pieca i mają duży wpływ na kąt naturalnego zsypu materiału (program egzamin ustny).
Nietrudno pojąć, że powyższe okoliczności powodują różny stopień wypełnienia przekroju pieca w różnych jego odcinkach - umownych strefach technologicznych. Ponadto różnice kąta naturalnego zsypu materiału w różnych stadiach jego ogrzewania są przyczyną tego, że przesuw strumienia materiału w różnych strefach pieca ma różny charakter.
W przypadku metody mokrej zawieszoną w wodzie zmieloną mieszankę surowcową wprowadza się do pieca w postaci gęstwy, czyli. tzw. szlamu, który płynąc wzdłuż pieca w przeciwprądzie z gazami odlotowymi traci wodę, zmienia przy tym swą konsystencję, gęstnieje, aby po wyschnięciu przemienić się na sypki zbiór granul (opinie o programie).
Granule te - w miarę ich dalszego ogrzewania i wędrówki wzdłuż pieca - ulegają dalszym przemianom chemicznym i fizycznym, nie przestają jednak stanowić w sumie materiału sypkiego.
W strefie najwyższych temperatur materiał w zasadzie jest sypki, ale wspomniane już fizyczne cechy gorących granul klinkieru, a w szczególności ich skłonność do wzajemnego sklejania się powoduje, że w strefie spiekania przesuwający się wskutek obrotu pieca zbiór granul ma w całej swej masie konsystencję szczególną i zależną od spiekalności surowca (segregator aktów prawnych)..
Konsystencję tę można i trzeba regulować stosując bądź zmiany składu chemicznego mieszanki surowcowej, bądź też celowe zmiany temperatury. Interwencje takie powinny być stosowane świadomie i celowo na podstawie obserwacji wnętrza pieca w czasie jego ruchu, co konstrukcja pieca obrotowego umożliwia praktycznie bez ograniczeń. Warto podkreślić, że w przypadku pieca obrotowego zamierzone zmiany temperatury w strefie spiekania można zrealizować bardzo szybko, co w piecu szybowym jest praktycznie niemożliwe (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32