Blog

Efektywność energetyczna zdjęcie nr 2
25.03.2021

Podatność na zagęszczanie

W artykule znajdziesz:

Podatność na zagęszczanie

Efektywność energetyczna zdjęcie nr 3
Podatność na zagęszczanie

Zagęszczanie ma na celu zwiększenie szczelności betonu, a tym samym jego wytrzymałości. W betonach sypkich zagęszczanie jest bardzo skuteczne, bowiem zwiększa szczelność, toteż musi ono być stosowane w każdym przypadku. W betonach plastycznych zagęszczanie nie jest konieczne, a wyjątkowo tylko pożądane, w betonach ciekłych jest raczej niewskazane (program uprawnienia budowlane na komputer).

W obu przypadkach zagęszczania następuje wyciekanie wody. Stosowalność poszczególnych metod jest poza tym ograniczona tym, że właściwie tylko drganie, wibrowanie, ubijanie i ewentualnie odpowietrzanie mogą być stosowane do konstrukcji betonowych o wielkich rozmiarach, szczególnie powierzchniowych, zaś wirowanie, utrząsanie i prasowanie możliwe jest tylko przy stosunkowo małych wymiarach poprzecznych elementów. Podatność na zagęszczanie, czyli zagęszczalność wyrażamy przez Ahlt w cm/s jako szybkość, z którą beton osiada o Ah ze stanu luźnego do ścisłego pod działaniem rytmicznego utrząsania lub wibrowania przez t sekund (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Im mniejsze jest Ah/t, tym trudniej zagęszczalna jest mieszanka. Wartości Ah są oczywiście zależne od przekroju naczynia i od stosowanej aparatury zagęszczającej. Specjalnych lub normowych metod pomiaru Ah nie ma.

W rozdziale 4 rozpatrywaliśmy wodę jako składnik chemicznie aktywny, niezbędny dla uaktywnienia spoiwa. Stwierdziliśmy, że tylko część wody, a mianowicie ok. 20% ciężaru cementu, może być chemicznie, czyli trwale związana i, że o jakości, czyli wytrzymałości stwardniałego zaczynu, stanowi jego porowatość, którą możemy wyrazić przez stosunek (uprawnienia budowlane). Od wytrzymałości zaczynu, jak zaznaczyliśmy, zależy w pierwszym rzędzie wytrzymałość betonu. Ale ponadto, a nawet bardziej jeszcze, rośnie potencjalna wytrzymałość betonu ze wzrostem ilości zaczynu, ale tylko do granicy nasycenia lub niewielkiego przesycenia.

Zwiększenie ilości zaczynu ponad tę granicę nie poprawia już wytrzymałości, a nawet może ją obniżyć. W betonach nienasyconych korzystniej jest stosować więcej zaczynu rozrzedzonego niż mniej zaczynu gęstego (przy zadanej ilości cementu)(program egzamin ustny). Zasadniczo ilość zaczynu w betonie nie powinna ze względów technicznych i ekonomicznych przekroczyć dostatecznego stopnia nasycenia.

Spora ilość wody

Z drugiej strony ilość wody w betonie powinna być umiarkowana, by uzyskać zaczyn dobrej jakości, ale nie powinna ona znowu spaść poniżej pewnego minimum, umożliwiającego nie tylko uwodnienie masy cementowej, ale i uformowanie samego betonu. W betonie bowiem woda odgrywa również rolę lepiszcza i smaru, czyli jest aktywna fizycznie. Suche ziarna cementu i kruszywa wymagają sporego zawilgocenia, aby przezwyciężyć ich naturalny opór tarcia wewnętrznego przy zmieszaniu.

Przy słabym zawilgoceniu ziarna zachowują swą naturalną stykowość i wewnętrzne tarcie przy mieszaniu stosu jest znaczne (opinie o programie). W miarę wzrostu wilgotności następuje rozpychanie ziarn przez pogrubioną otulinę wodną i spadek tarcia; o kohezji stosu decyduje lepkość wody.

Przy zupełnym nasyceniu wodą tarcie drobniejszych frakcji (pyłów i piasków) spada prawie do zera, a stos przyjmuje swą najmniejszą gęstość. Przy dalszym dodatku wody, woda częściowo wypływa, a stos się zagęszcza. Przy dużym nadmiarze wody, woda wypływając unosi ze stosu drobne ziarna jako zawiesiny; stos ulega rozmieszaniu. Spora ilość wody jest potrzebna również, aby spowodować lub umożliwić sklejanie się ziarn w uformowaną masę (segregator aktów prawnych). W tym celu ziarna muszą być na całej swej powierzchni pokryte błonką wodną.

Woda jest zatem również przyczyną kohezji masy betonowej i siły przez nią wywierane mogą być dość znaczne. Tak np. wg R. L’Hermite’a kohezja zaczynu cementowego (jako opór przy rozciąganiu) wynosi: dla (o = 0 o = 0 kG/cm2, dla co = 0,52 o = 0,07 kG/cm2, dla co > 0,52 o jest niższa od 0,07 kG/cm2. Ilość wody w mieszance zależy od wielkości ziarn i ich tekstury (promocja 3 w 1).

Najnowsze wpisy

22.09.2025
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 4
Projektowanie budynków użyteczności publicznej – przepisy i standardy

Projektowanie budynków użyteczności publicznej to zagadnienie niezwykle złożone, łączące w sobie wiedzę z zakresu prawa, inżynierii, architektury, ergonomii i psychologii…

22.09.2025
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 5
Bezpieczeństwo infrastruktury kolejowej – procedury i inspekcje

Bezpieczeństwo infrastruktury kolejowej od zawsze stanowiło fundament funkcjonowania transportu szynowego i jednocześnie jedno z największych wyzwań inżynierskich. Każdy pociąg przewożący…

Efektywność energetyczna zdjęcie nr 8 Efektywność energetyczna zdjęcie nr 9 Efektywność energetyczna zdjęcie nr 10
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 11
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 12 Efektywność energetyczna zdjęcie nr 13 Efektywność energetyczna zdjęcie nr 14
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 16

100%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Efektywność energetyczna zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

100%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami