Blog

Ramy czerpakowe zdjęcie nr 2
25.05.2022

Rzeczywisty rozkład wielkości cząstek

W artykule znajdziesz:

Ramy czerpakowe zdjęcie nr 3
Rzeczywisty rozkład wielkości cząstek

Rzeczywisty rozkład wielkości cząstek wskazuje, że przyjęta przez Wagnera średnia wartość 3,75 nm prowadzi do zaniżenia pola powierzchni cząstek. Przy metodzie opartej na przepuszczalności powietrza pole wszystkich cząstek jest mierzone bezpośrednio, a wynikowa wartość powierzchni właściwej jest ok. 1,8 raza wyższa niż wartość obliczana metodą Wagnera. Współczynnik przeliczeniowy waha się w rzeczywistości od 1,6 do 2,2, zależnie od miałkości cementu i zawartości w nim gipsu (program uprawnienia budowlane na komputer).

Obie wspomniane metody dają dobry obraz względnej zmienności stopnia rozdrobnienia cementu, co wystarcza do celów praktycznych. Metoda Wagnera dostarcza nieco więcej informacji, ponieważ daje wskazówki co do rozkładu wielkości cząstek. Pełny pomiar powierzchni właściwej można uzyskać metodą adsorpcji azotu, opartą na pracach Brunauera, Emmetta i Tellera (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Przy metodzie tej również i „wewnętrzne” powierzchnie są dostępne molekułom azotu, podczas gdy przy metodach przepuszczania powietrza jedynie ciągłe drogi ruchu cząstek przez daną warstwę określały ostateczną wielkość powierzchni. Z tych przyczyn wielkość powierzchni właściwej zmierzona metodą adsorpcji azotu jest znacznie wyższa od wartości określanych metodami przepuszczania powietrza (uprawnienia budowlane).

Porównanie niektórych typowych wartości powierzchni właściwych cementu. Według normy BS 12: 1958 minimalna powierzchnia właściwa (określona metodą Lea-Nurse) wynosi 225 m2/kg dla zwykłego cementu portlandzkiego i 325 m2/kg dla cementu portlandzkiego szybkotwardniejącego. Według normy BS 146: 1958 minimalna powierzchnia właściwa wynosi 225 m2/kg dla cementu portlandzkiego hutniczego, a wg BS  1370: 1958 - 320 m2/kg dla cementu portlandzkiego niskokalorycznego (program egzamin ustny).

Świeży zaczyn cementowy

W ostatnim dwudziestoleciu utrzymuje się tendencja do drobniejszego przemiału cementu. Dostępny w handlu cement portlandzki produkowany w Anglii jest na ogół bardziej miałki, niż zaleca to norma BS 12: 1958. Jego powierzchnia właściwa wynosi 300 m2/kg. Cement glinowy ma zazwyczaj ziarno grubsze od cementów portlandzkich. Jego minimalna powierzchnia właściwa wg normy BS 915: 1947 wynosi 225 m2/kg, lecz w praktyce spotyka się na ogół wartości nieco wyższe (opinie o programie).

Liczne cechy mechaniczne stwardniałego cementu i betonu zależą nie tyle od składu chemicznego zhydratyzowanego cementu, ile od struktury fizycznej produktów hydratacji, rozpatrywanej w zakresie wymiarów koloidalnych. Z tego powodu ważna jest znajomość właściwości fizycznych gelu cementowego. Świeży zaczyn cementowy stanowi plastyczny układ cząstek cementu w wodzie, jednak od momentu związania jego pozorna lub ogólna objętość pozostaje w przybliżeniu stała (segregator aktów prawnych).

Na każdym etapie procesu hydratacji stwardniały zaczyn cementowy składa się z hydratów różnych związków łącznie określanych jako gel, z kryształów Ca(OH)2, niektórych składników drugorzędnych, nie zhydratyzowanego cementu i pozostałości po obszarach, które w świeżym zaczynie były wypełnione wodą. Pustki te są nazywane porami kapilarnymi, natomiast w samym gelu istnieją także pustki wewnętrzne, nazywane porami gelowymi. W ten sposób w zhydratyzowanym zaczynie cementowym występują dwa odrębne rodzaje porów, schematycznie.

Ponieważ większość produktów hydratacji występuje w stanie koloidalnym, pole powierzchni fazy stałej powiększa się znacznie przy hydratacji, a na utworzonej powierzchni są adsorbowane duże ilości wolnej wody. Jeśli uniemożliwić ruch wody z zaczynu lub do zaczynu, reakcje hydratacji będą zużywać wodę, dopóki nie zostanie jej zbyt mało, aby nasycić powierzchnię ciała stałego, a wówczas wilgotność względna zaczynu ulegnie obniżeniu (promocja 3 w 1). Zjawisko to jest znane jako samoosuszanie. Ponieważ gel może się formować jedynie v przestrzeni wypełnionej wodą, samoosuszanie prowadzi do hydratacji słabsze w porównaniu z tą, jaka przebiega v zaczynie pielęgnowanym na mokro. Jednak przy samoosuszaniu zaczynów < stosunku wodno-cementowym wyższym niż 0,5 ilość dodanej wody jest wystarczająca, aby przebieg hydratacji następował z prędkością nie mniejszą mi przy pielęgnacji na mokro.

Najnowsze wpisy

21.11.2024
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 4
Na czym polega geodezyjne wyznaczenie granic działki?

Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…

20.11.2024
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 5
Co to są obiekty małej architektury?

Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…

Ramy czerpakowe zdjęcie nr 8 Ramy czerpakowe zdjęcie nr 9 Ramy czerpakowe zdjęcie nr 10
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 11
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 12 Ramy czerpakowe zdjęcie nr 13 Ramy czerpakowe zdjęcie nr 14
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Ramy czerpakowe zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami