Blog

Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 2
09.01.2023

System dwukrotnego wypalania

W artykule znajdziesz:

Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 3
System dwukrotnego wypalania

System dwukrotnego wypalania pozwala uzyskać przy drugim wypalaniu „na ostro” dobre, równe rozlewanie się szkliwa, bez nakłuć i wgłębień. Na wyrobach drążonych z rozwiniętymi pionowymi ściankami i na rzeźbach szkliwo przy rozlewaniu się ma możliwość ściskania i zapełnienia nierówności powierzchni czerepu. Dlatego dla wyrobów takich możliwe jest również wypalanie jednorazowe. Jednak przy wypalaniu jednorazowym zbiegają się reakcje wypalania ,,na biskwit” i „na ostro”, co komplikuje proces i wymaga opracowania specjalnej technologii (program uprawnienia budowlane na komputer).

Wypalanie jednorazowe jest ekonomiezniejsze o 20-25% od wypalania dwukrotnego. Stosuje się je w produkcji wyrobów z porcelany wysokonapięciowej i pół- porcelany sanitarno-technicznej z rozwiniętymi powierzchniami pionowymi (program uprawnienia budowlane na ANDROID).

Przy wprowadzaniu technologii jednorazowego wypalania należy wziąć pod uwagę zwiększenie grubości cienkich wyrobów ceramicznych w celu podwyższenia ich wytrzymałości w stanie surowym podczas szkliwienia; dlatego kubki, filiżanki, dzbany i in., wypalane jednorazowo, mają nieco grubszy czerep (uprawnienia budowlane).

Temperatura pierwszego wypalania porcelany stołowej, zgodnie z wiedzą praktyczną wytwórni radzieckich, nie powinna być niższa niż 900°C, w praktyce zagranicznej wypala się porcelanę ,,na biskwit” nawet w temperaturze 980-1070°C. Czerep powinien być dostatecznie wytrzymały i porowaty, nadający się do przewozu, mechanicznego szkliwienia, zdobienia podszkliwnego i in. Wytrzymałość na zginanie takiej porcelany po pierwszym wypalaniu wynosi 12-13 MN/m2 (120-130 kG/cm2), nasiąkliwość wodą 18-22%. Przy zastosowaniu glin łatwo spiekających się, np. troszkowskiej, nasiąkliwość wynosi 15-18% (program egzamin ustny).

Końcowa temperatura wypalania

Wszystkie cenne właściwości porcelana nabywa podczas wypalania ,,na ostro”. Końcowa temperatura wypalania wynosi od 1320 do 1460°C i zależy od rodzaju porcelany. Fajans wypalany jest inaczej niż porcelana: najpierw w wyższej temperaturze (1180-r 1280°C) dla uzyskania czerepu o niezbędnych właściwościach eksploatacyjnych, a po raz drugi w temperaturze niższej (1020-i-1080oC) tylko w celu stopienia i rozlania szkliwa (opinie o programie).

Półporcelanę można wypalać zgodnie ze „schematem” wypalania fajansu, tj. pierwszo wypalanie w temperaturze 1280°C i drugie 1080-J-1050°C. Tak postępuje się np. w fabrykach produkujących fajans i porcelanę, podporządkowując technologię wypalania jednakowemu przebiegowi. Porcelanę miękką, ponieważ zawiera dużo topników, wypala się „na biskwit” w temperaturze 1100-1250°C, a rozlewanie szkliwa (wypalanie „na ostro”) przeprowadza się w temperaturze 1320-1380°C.

Rzeźby i inne grubościenne wyroby porcelanowe wypala się jednorazowo po szkliwieniu dobrze wysuszonego czerepu w temperaturze 1320-1380°C. Porcelanę kostną wypala się po raz pierwszy w temperaturze 1280°C, a po raz drugi w 11G0°C. Majolikę fajansową wypala się dwukrotnie: „na biskwit” w temperaturze 1060-1080°C i „na ostro” w temperaturze 980-1050°C (segregator aktów prawnych).

Przebieg zmiany temperatury (przyrost, wytrzymywanie, jej spadek) i charakter środowiska gazowego w piecu (utleniające, redukujące, redukująco-utleniające lub obojętne) ustala się w procesie wypalania na podstawie reakcji, które muszą zachodzić, aby uzyskać czerep o wymaganych właściwościach.

Kolejność postępowania w czasie wypalania porcelany rozpatrzymy na przykładzie wypalania jednorazowego. Okres pierwszy. Zupełnie suche wyroby ceramiki szlachetnej mogą być ogrzane do temperatury 600-700°C w ciągu kilku minut, bez obawy ich uszkodzenia. Dlatego wyroby porcelanowe i fajansowe suszy się do stanu całkowicie suchego w przypadku ich przygotowania do wypalania przyspieszonego, a wypalanie rozpoczyna się niezwłocznie po wysuszeniu (promocja 3 w 1). Jest to wymagane z tego względu, aby uniknąć skraplania się pary wodnej na zimnych wyrobach i pojawienia się drobnych pęknięć powierzchniow3’ch wskutek różnej skurczliwości w czasie suszenia rozmiękłej warstwy powierzchniowej wyrobu i bardziej suchych warstw wewnętrznych. Duże znaczenie ma przy tym natura składników ilastych w masie.

Najnowsze wpisy

21.11.2024
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 4
Na czym polega geodezyjne wyznaczenie granic działki?

Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…

20.11.2024
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 5
Co to są obiekty małej architektury?

Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…

Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 8 Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 9 Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 10
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 11
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 12 Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 13 Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 14
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Roztwór alkoholowy zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami