Blog
Tłuszcze i oleje
W artykule znajdziesz:
W środowisku wodnym korozję powodują jony wodorowe, powstające wskutek dysocjacji kwasów organicznych, natomiast w środowisku olejowym korozja jest zależna od ilości nadtlenków lub rozpuszczonego tlenu, których obecność umożliwia tworzenie się tlenków metali łatwiej reagujących z kwasami. Korozję powodują kwasy organiczne i nieorganiczne (szczególnie szkodliwe). Działanie korodujące zwiększa się miedzi); metodą Mc Couila (określa się ubytki korozyjne ciężaru łożyska z brązu ołowiowego pracującego w środowisku rozpylanego oleju); metodą JAZ (określany jest ubytek ciężaru panewki) i inne (program uprawnienia budowlane na komputer).
Tłuszcze i oleje występujące w organizmach roślinnych i zwierzęcych są pod względem chemicznym estrami alkoholu trójwodorotlenowego (gliceryny) i wyższych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład tych estrów są nasycone i nienasycone, konsystencji ciekłej i stałej, rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Kwasy zawierające w łańcuchu ponad 10 atomów węgla są w wodzie nierozpuszczalne. Najczęściej w skład olejów i tłuszczów roślinnych i zwierzęcych wchodzą kwasy: palmitynowy i stearynowy oraz linolowy i olejowy. Dla przykładu: łój wołowy zawiera mieszaninę tłuszczów, w których ok. 50% stanowi ester kwasu olejowego, 15-20% ester kwasu stearynowego, 30-35% ester kwasu palmitynowego (uprawnienia budowlane).
Tłuszcze o dużej zawartości kwasów nienasyconych mają konsystencję ciekłą (mają temperaturę topnienia poniżej 20°C, tj. poniżej 293 K) i nazywane są olejami. Najczęściej spotykane oleje roślinne to: oliwa (o zawartości 80% kwasu oleinowego), olej rzepakowy, rycynowy, lniany i inne. Oleje te ze względu na dużą zawartość kwasów nienasyconych łatwo ulegają jełczeniu, czyli częściowemu utlenieniu i hydrolizie pod wpływem czynników atmosferycznych oraz drobnoustrojów. Skłonność do jełczenia zależy od stopnia nienasycenia, który określa liczba jodowa. Jest to ilość jodu (w gramach) przyłączana do 100 g badanego tłuszczu (liczba ta wynosi przykładowo: dla oleju lnianego 175A-200, dla łoju wołowego 35-40) (program egzamin ustny).
Oleje roślinne
Oleje roślinne otrzymywane są na drodze ekstrakcji lub przez wytłaczanie nasion w prasach hydraulicznych, natomiast tłuszcze zwierzęce wytapia się. W celu zwiększenia przydatności olejów i tłuszczów do celów technicznych przeprowadzane jest często utwardzanie, polegające na uwodornieniu wiązań nienasyconych w obecności związków niklu, co w przypadku olejów prowadzi do zmiany konsystencji na stałą. Metoda ta stosowana jest również w produkcji margaryny i utwardzaniu smalcu (opinie o programie).
Techniczne badanie olejów i tłuszczów polega na oznaczaniu, poza liczbą jodową, liczby kwasowej, liczby zmydlania, liczby Reichert a-Meissl a oraz temperatury zestalania. Liczba kwasowa jest to ilość (w mg) wodorotlenku potasowego potrzebna do zobojętnienia wolnych kwasów zawartych w 1 g tłuszczu. Jest ona miarą świeżości tłuszczu oraz świadczy stopniu jego hydrolizy. Liczba zmydlenia dotyczy neutralizacji, w podobnych warunkach, wszystkich kwasów i wolnych, i związanych estrowo. Liczba Reicherta-Meissla jest to ilość mililitrów 0,1 n wodorotlenku potasowego potrzebnych do zobojętnienia lotnych kwasów oddestylowanych z parą wodną z 5 g badanego tłuszczu (segregator aktów prawnych).
Oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego znalazły szerokie zastosowanie jako tłuszcze spożywcze, w produkcji smarów, farb i lakierów, mydła, w przemyśle chemicznym, skórzanym, farmaceutycznym innych. W produkcji smarów tłuszcze są stosowane jako dodatki w celu poprawienia smarności i przyczepności. W rezultacie otrzymuje się oleje natłuszczane (kompandowane) (promocja 3 w 1). Do tego celu używane są oleje: rycynowy, rzepakowy, bawełniany, kostny i inne. Oleje i tłuszcze służą też do otrzymywania olejów i smarów woltolizowanych. Do grupy materiałów pomocniczych zalicza się w materiałoznawstwie kleje, materiały uszczelniające i izolacyjne oraz różnego rodzaju materiały ścierne.
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32