Blog
Uprawa soi
W artykule znajdziesz:
Grunty orne stanowią 12,4% ogólnej pow. lądowej Ameryki Północnej, łąki i pastwiska natomiast 16,9%. Najwyższym udziałem gruntów ornych odznaczają się kraje wyspiarskie basenu Morza Karaibskiego: Barbados (77%), Saint Vincent i Grenadyny (.38%), Dominikana (23%), Kuba (2.3%), Saint Kitts i Nevis (22%), a ponadto Salwador (27%). Do grupy państw o najwyższym odsetku użytków zielonych należą natomiast: Kostaryka (45%), Dominikana (43%), Nikaragua (43%), Portoryko (41%) i Meksyk (39%) (program uprawnienia budowlane na komputer).
Ważnym działem rolnictwa większości państw Ameryki Północnej jest hodowla obejmująca prawie wszystkie gatunki zwierząt użytkowych. Cł. rolę odgrywa chów bydła, tr/ody chlewnej i koni - czołówkę państw o największym pogłowiu tych zwierząt tworzą Stany Zjednoczone i Meksyk, a także Kanada w przypadku dwóch pierwszych grup. W hodowli bydła silnie rozwinięty jest zarówno kierunek mięsny (gł. na rozległych ranczach zlokalizowanych w zach. części Stanów Zjednoczonych i Kanady oraz w dużych gospodarstwach na półsuchy płaskowyżach Meksyku), jak i mleczny (w wyspecjalizowanych farmach położonych w sąsiedztwie uprzemysłowionych obszarów wybrzeży Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego oraz w regionie Wielkich Jezior) (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Chów trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych skupia się w strefie upraw soi i kukurydzy, w Meksyku natomiast brak regionów jego wyraźnej koncentracji. Rozproszeniem odznacza się też hodowla koni, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wykorzystywanych prawie wyłącznie do celów sportowych i rekreacyjnych, w Meksyku zaś i w krajach Ameryki Środkowej stanowiących siłę pociągową w rolnictwie i transporcie. Od szeregu Lit intensywnie rozwijany jest chów drobiu, w którym wiodącą rolę odgrywają Stany Zjednoczone (uprawnienia budowlane).
Produkty roślinne
Znaczenie hodowli w gospodarce większości państw Ameryki Północnej jest coraz większe, o czym świadczy zapoczątkowany jeszcze w latach 50. dynamiczny wzrost pogłowia zwierząt użytkowych i związanej z tym produkcji mięsa. Pod względem jego rodzaju występują duże różnice pomiędzy poszczególnymi krajami (program egzamin ustny). W Stanach Zjednoczonych - największym na świecie producencie tego artykułu (33,6 min t, tj. 15,6% produkcji globalnej) - dominuje mięso drobiowe (na początku lat pięćdziesiątych jego udział wynosił zaledwie 3%, obecnie - 41,1 % i nadal wzrasta). W Kanadzie na pierwszym miejscu znajduje się mięso wieprzowe, a w Meksyku i krajach Ameryki Środkowej wołowe lub drobiowe. Na kontynencie w ciągu roku produkuje się łącznie 90,5 min ton mleka (19,4% produkcji światowej), z czego w Stanach Zjednoczonych aż 70 min ton (pierwsze miejsce w świecie) (opinie o programie).
Ameryka Północna charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem spożycia żywności: 3389 kcal dziennie na I mieszkańca, ustępując pod tym względem nieznacznie tylko Europie (3425 kcal dziennie na I mieszkańca). Dobowa wartość kaloryczna spożywanej żywności w poszczególnych krajach jest jednak bardzo zróżnicowana. W kilku państwach jest ona wyższa od średniej dla całej kuli ziemskiej (2720 kcal na I mieszkańca dziennie), a w przypadku Stanów Zjednoczonych sięga aż 37.32 kcal na 1 mieszkańca dziennie; 3207 kcal na dobę spożywa przeciętnie mieszkaniec Barbadosu, .3146 kcal mieszkaniec Meksyku, a 3094 kcal - Kanadyjczyk. Równocześnie w wielu krajach notuje się znacznie niższe wartości tego wskaźnika, na Haiti zaś wynosi on zaledwie 1706 kcal na I mieszkańca dziennie, tj. o kilkaset kcal mniej od niezbędnego dobowego minimum energetycznego (segregator aktów prawnych).
W strukturze wyżywienia ludności przeważają produkty pochodzenia roślinnego (średnia dla kontynentu - 72,2%), których najwięcej spożywają z reguły obywatele państw cechujących się najniższą wartością kaloryczną dziennego wyżywienia. Na Haiti produkty roślinne tworzą 95% wartości kalorycznej diety dobowej, w Gwatemali - 92,8°/), w Nikaragui - 90,1 %, a w Salwadorze - 89,9%. Znaczny udział produktów pochodzenia zwierzęcego w wyżywieniu mieszkańców można natomiast zaobserwować w przypadku krajów o wysokim wskaźniku spożycia żywności. Dotyczy to zwł. Stanów Zjednoczonych (32,9% wartości kalorycznej diety dziennej), Kanady (31,6%) oraz Antigui i Barbudy (31,3%) (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32