Blog
Wypełniacze mineralne uprawnienia budowlane
W artykule znajdziesz:
Wypełniacze mineralne uprawnienia budowlane
W celu polepszenia cech wytrzymałościowych powłok papowych stosuje się wypełniacze mineralne w postaci ziemi okrzemkowej, mączki łupkowej, mączki wapiennej, mikroazbestu itp.
Wypełniacze uodparniają papę na działanie atmosferyczne; muszą one być możliwie drobno zmielone, suche i nie mogą zawierać wolnych kwasów i zasad, które powodują rozpadanie się warstwy powłokowej (program uprawnienia budowlane na komputer).
Metody badań papy i postępowanie przy odbiorze. Badania papy obejmują sprawdzenie cech zewnętrznych, jak określenie wyglądu, wymiarów i dokładności nasycenia oraz sprawdzenie drogą badań laboratoryjnych przesiąkliwości, nasiąkliwości, giętkości, ciężaru składników, odporności na działanie podwyższonej temperatury, zawartości części lotnych, ilości pęcherzyków, wytrzymałości na rozerwanie i wydłużenia przy rozerwaniu (program uprawnienia budowlane na ANDROID).
Wg PN-58/B-04615 badania papy należy przeprowadzić co najmniej na dwóch próbach z przyjęciem wyniku jako średniej arytmetycznej. W celu określenia ciężaru składników papy wycina się próbki w kształcie kwadratu o boku równym 100 mm. Zważoną próbkę wkłada się do kolby lub gilzy ekstrakcyjnej aparatu Soxhleta i ekstrahuje się aniliną i benzenem. Wyekstrahowaną papę suszy się razem z naczyniem w temp. 105°C do stałego ciężaru i waży. Z różnicy ciężarów przed i po ekstrakcji oblicza się ciężar masy impregnującej, tektury oraz posypki.
Badanie wydłużenia i wytrzymałości na rozerwanie przeprzeprowadza się na 10 paskach papy o wymiarach 50 X 250 mm wycinanych z rolki w kierunku poprzecznym i podłużnym. Siła w maszynie zrywającej powinna wzrastać równomiernie o 0,5 kG/sek. W chwili zerwania odczytuje się również wydłużenie próbki, które ostatecznie poddaje się w procentach (uprawnienia budowlane).
Giętkość papy
Giętkość papy sprawdza się na paskach przy szerokości 50 i długości 200 mm, które nawija się na pręt metalowy o określonej dla danej papy średnicy, na przemian w jedną i drugą stronę (program egzamin ustny). Obserwuje się przy tym pękanie i łuszczenie się papy.
Przesiąkliwość bada się w specjalnym przyrządzie. Jest to stalowa ocynkowana rura o średnicy 50 mm i długości 500-600 mm zakończona kołnierzem, do którego zaciska się za pomocą uszczelki gumowej i pierścienia metalowego próbkę badanej papy w postaci krążka o średnicy 80-M00 mm. Po upływie 72 godzin od chwili napełnienia rury wodą - bibuła filtracyjna umieszczona od zewnętrznej strony badanej papy nie powinna wykazywać najmniejszego zawilgocenia.
Nasiąkliwość papy wodą bada się przez zanurzenie 2 próbek papy o wymiarach 100 X 100 mm w wodzie na przeciąg 24 godzin.
Następnie próbki wyjmuje się z wody i zawiesza swobodnie, aby nadmiar wody obciekł. Po upływie 1 godziny próbki osusza się między dwoma kawałkami bibuły i waży (opinie o programie). Nasiąkliwość w procentach oblicza się z różnicy ciężarów próbki po i przed zanurzeniem w wodzie.
Badanie odporności papy na działanie podwyższonej temperatury przeprowadza się na 10 paskach o wymiarach 50 X 100 mm, zawieszonych w suszarce nagrzanej do temperatury, jaką podano w normie przedmiotowej.
Po upływie 2 godzin nie powinno się zaobserwować żadnych widocznych zmian w wyglądzie pasków.
Badanie papy na tworzenie się pęcherzyków polega na zanurzeniu 2 pasków o wymiarach 65 X 100 mm na przeciąg 1 godziny do wody o temp. 50 ± 2°C i bezpośrednim suszeniu ich w ciągu 1 godziny w suszarce ogrzanej do temperatury 105°C. Obserwację zmian w wyglądzie papy z obu stron przeprowadza się za pomocą lupy o powiększeniu 5-krotnym (segregator aktów prawnych).
Sprawdzanie zawartości części lotnych polega na określeniu straty na ciężarze próbki o wymiarach 100 X 100 mm, którą ogrzewa się w suszarce w ciągu 5 godzin w temperaturze podanej w normie przedmiotowej. Stratę tę wyraża się w g/m2 papy.
Starzenie się papy. Na skutek ulatniania się lżejszych składników (pozostaje cięższy pak) z biegiem czasu masa nasycająca traci elastyczność i kruszeje.
Skruszałe części odpadają odsłaniając tekturę; papa staje się porowata i pod wpływem czynników atmosferycznych szybko ulega zniszczeniu (promocja 3 w 1). Ażeby należycie ocenić jakość papy, należałoby ją badać nie tylko w stanie świeżym po dostarczeniu ze składu, lecz również po pewnym czasie od jej ułożenia na dachu. Ten okres oczekiwania nastręczałby poważne trudności praktyczne, toteż badanie wykonuje się w specjalnych aparatach typu „Atlas”, w których próbki papy poddaje się kolejno działaniu wody (natrysku wodnego), podwyższonej temperatury i zamrożeniu. Liczba cyklów, jaką wytrzymują badane w ten sposób próbki papy, charakteryzuje jej odporność na wpływy atmosferyczne.
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32