Blog

Czas mieszania składników zdjęcie nr 2
20.06.2022

Zaprawa wapienna

W artykule znajdziesz:

Czas mieszania składników zdjęcie nr 3
Zaprawa wapienna

Określenie. Zaprawa wapienna jest mieszaniną wapna, piasku i wody. Jako spoiwo wapienne można użyć ciasta wapiennego lub wapna suchogaszonego. Właściwości. Zaprawa wapienna należy do zapraw o niskiej wytrzymałości w granicach 2-4 kG/cm2 (0,2-0,4 MPa). Wytrzymałość ta jednak przy wykonywaniu murów w budynkach 1-2-kondygnacyjnych jest zupełnie wystarczająca, a należy pamiętać, że z upływem czasu wytrzymałość zaprawy wapiennej wzrasta (program uprawnienia budowlane na komputer).

Zaprawa wapienna należy do zapraw o dobrych właściwościach ciepłochronnych, co jest istotną i cenną zaletą. Ściany zewnętrzne wykonane przy użyciu zaprawy wapiennej należą do najcieplejszych. Zaprawa wapienna wyróżnia się bardzo dobrą urabialnością i przy jej użyciu najwygodniej, a więc najszybciej wznosi się mury. Jako wadę zaprawy wapiennej można wymienić dużą nasiąkliwość i długi okres twardnienia. W grubych murach proces ten może trwać do 3 lat (program uprawnienia budowlane na ANDROID).

W tynkach twardnienie zaprawy przebiega znacznie szybciej. W sprzyjających warunkach, tj. w porze letniej, przy częstym przewietrzaniu pomieszczeń, całkowite twardnienie zaprawy można uważać za zakończone po upływie kilku tygodni. Proces twardnienia zaprawy wapiennej można przyspieszyć zapewniając dopływ gazów zawierających dwutlenek węgla (C02) przez wstawienie np. paleniska z płonącym koksem (uprawnienia budowlane).

Sposób przygotowania. Przygotowując zaprawę należy dążyć, aby składniki dobrać w taki sposób, aby zaprawa była łatwa w robocie. Zaprawa, do której użyto zbyt dużo ciasta wapiennego, nie jest wygodna w murowaniu, ponieważ przylepia się do kielni. Natomiast zaprawa, w której jest za mało ciasta wapiennego, jest mało plastyczna, sztywna i trudniej po niej przesuwać cegły (program egzamin ustny).

Proporcje i ilość składników

Proporcje i ilość składników potrzebnych do przygotowania 1 m3 zaprawy wapiennej. Podane proporcje oparte są na założeniu, że mieszanie odbywać się będzie w sposób mechaniczny. W wypadku mieszania ręcznego ilości wapna zamieszczone w tablicy należy zwiększyć o 5%. Ilość wody podana w tabl. 3-1 ma charakter orientacyjny, ponieważ dużo zależy od stopnia zawilgocenia piasku, pory roku i przeznaczenia zaprawy. W pewnym stopniu gęstość zaprawy zależy również od materiału, do spajania którego zaprawa zostanie użyta. Np. do murowania kamieni mało porowatych stosuje się zaprawę gęstą, do cegieł - rzadszą, ponieważ część wody zostanie z zaprawy wchłonięta (opinie o programie).

Jeśli ilość składników nie jest bliżej określona, najczęściej używa się następujących proporcji:

  •  do murowania ścian 1:3,
  •  do tynkowania 1:2,5.

Podana w proporcjach ilość wapna oznacza ciasto wapienne w takim stanie, w jakim znajduje się w dole, nierozwodnione. Zaprawę wapienną przygotowuje się w drewnianej skrzyni, tej samej, w której zostało zgaszone wapno palone. Najpierw miesza się ciasto wapienne, wydobyte z dołu, z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję śmietany, a następnie dodaje się piasek i dolewa wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego zabarwienia (segregator aktów prawnych).

Przygotowując zaprawę w sposób mechaniczny, dodaje się składniki w następującej kolejności: woda, piasek, ciasto wapienne. Mieszanie należy prowadzić tak długo, aż masa zaprawy będzie jednakowej barwy. Używając do zaprawy wapna suchogaszonego, najpierw miesza się wapno z piaskiem, a następnie dolewa wodę. Bardziej plastyczną, a więc lepszą zaprawę można uzyskać, jeżeli na 1 lub 2 dni wcześniej wapno suchogaszone wymiesza się z wodą, a dopiero potem doda piasku (promocja 3 w 1).

Zastosowanie. Zaprawy wapiennej używa się do murowania ścian zewnętrznych w budynkach jednokondygnacyjnych oraz do wykonywania tynków wewnętrznych na ścianach i stropach. Nie należy stosować zaprawy wapiennej do wykonywania fundamentów, ponieważ wapno bez dopływu powietrza nie jest w stanie stwardnieć. Przechowywanie. Zaprawę wapienną przygotowuje się tylko w takiej ilości, aby można ją zużyć w ciągu 8 godzin.

Najnowsze wpisy

21.11.2024
Czas mieszania składników zdjęcie nr 4
Na czym polega geodezyjne wyznaczenie granic działki?

Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…

20.11.2024
Czas mieszania składników zdjęcie nr 5
Co to są obiekty małej architektury?

Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…

Czas mieszania składników zdjęcie nr 8 Czas mieszania składników zdjęcie nr 9 Czas mieszania składników zdjęcie nr 10
Czas mieszania składników zdjęcie nr 11
Czas mieszania składników zdjęcie nr 12 Czas mieszania składników zdjęcie nr 13 Czas mieszania składników zdjęcie nr 14
Czas mieszania składników zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Czas mieszania składników zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Czas mieszania składników zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami