Blog

Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 2
10.07.2020

Ograniczony zakres temperatur

W artykule znajdziesz:

Ograniczony zakres temperatur

Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 3
Ograniczony zakres temperatur

Istnieje pewien ograniczony zakres temperatur, w których organizm zwierzęcy potrafi utrzymać temperaturę ciała stosunkowo nieznacznym wysiłkiem. Zakres tych temperatur uważany jest dla danej rasy, gatunku lub odmiany za tzw. strefę temperatur neutralnych, ponieważ zwierzę nie odczuwa wtedy ani nadmiernego ciepła, ani zimna (program uprawnienia budowlane na komputer). W takich termicznie sprzyjających warunkach osiągane bywają z reguły najwyższe wydajności produkcyjne.

Zakres temperatur, w których wytwarzanie ciepła przez organizm osiąga minimum, określa się jako strefę naturalną; powyżej i poniżej tej strefy wzrasta wytwarzanie ciepła. Z obniżeniem się temperatury otoczenia organizm zużywa dodatkowo wytworzone ciepło na utrzymanie stałej temperatury ciała (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Zakres neutralnej strefy termicznej mieści się u krów dojnych między 4° a 15°C. Niskie temperatury otoczenia wpływają pobudzająco na apetyt, co powoduje wzmożone spożycie paszy. Przy krańcowo niskim spadku temperatury obserwowano oznaki gorszego, wykorzystania paszy.
W niskich temperaturach otoczenia pobieranie wody przez zwierzę uzależnione jest od ilości spożytej suchej masy w paszy. Przy bardzo niskich temperaturach zaleca się podgrzewanie wody (np. promiennikami podczerwieni) (uprawnienia budowlane).

Stwierdzono, że przy spadku temperatury otoczenia z +4° do - 12°C następował nieznaczny spadek wydajności mlecznej, a zatem temperaturę -12°C należy uważać za temperaturę krytyczną. Reakcja organizmu bydła na wysokie temperatury zaczyna się bardzo wcześnie, tj. od +16°C, a następnie szybko zwiększa się osiągając przy +30°C maksimum nasilenia. Polega ona - wobec niedostatecznego pocenia się - na wzroście szybkości oddychania przy jednoczesnym zmniejszeniu się jego głębokości (program egzamin ustny). Doświadczenia wykazały, że już w temperaturze otoczenia ok. 41°C przyswojenie strawnych składników pokarmowych wynosi 20 do 28%» ilości przyswojonej przy 10°C. Bydło może być narażone nawet w umiarkowanej strefie naszego klimatu na ujemne skutki nadmiernej ciepłoty nie tylko przebywając na wolnym powietrzu, lecz również i to przede wszystkim - w oborze. Zdarzają się przypadki, że powietrze w oborze podobne jest do tropikalnego, biorąc pod uwagę jego temperaturę i wilgotność.

Organizmy zwierząt

Organizmy zwierząt są również wrażliwe na hałas. Słuch jest jedynym zmysłem, który nigdy nie odpoczywa, a stałe nękanie go dźwiękiem działa szkodliwie nie tylko na narządy słuchu, lecz także na cały organizm (opinie o programie). Badania przeprowadzone na zwierzętach stwierdzają następujące skutki wywołane hałasem: zaburzenia neurowegetatywne, zmiany w wydzielaniu nerek oraz zmniejszenie odporności organizmu na różne czynniki chorobotwórcze. W budynkach inwentarskich wszelke mechanizmy powinny pracować cicho i nie wydzielać gazów spalinowych.

Dla bydła jest wskazane stosowanie - w sprzyjających warunkach klimatycznych - chowu naturalnego nie tylko cieląt i jałówek, lecz także krów mlecznych i opasów. Wychów cieląt prowadzi się w tym przypadku w lekkich, przewiewnych cielętnikach wyposażonych w głęboką ściółkę i łatwo dostępną wodę do picia o temperaturze wyższej niż +7°C. Cielęta znoszą niską temperaturę, lecz nie jest wskazane, aby temperatura w cielętniku przez dłuższy czas wynosiła poniżej - 10°C.

Jałówki umieszcza się w oborach wolnowybiegowych, które mają za zadanie ochronę zwierząt przed wpływami atmosferycznymi - głównie przed opadami i dokuczliwymi wiatrami (segregator aktów prawnych).
Krowy mleczne mogą w sprzyjających warunkach klimatycznych przebywać w oborach wolnostanowiskowych lub nawet wolnowybiegowych, w których często stosuje się regulowanie karmienia ze żłobów i zapewnia się dostateczne nasłonecznienie. W niesprzyjających warunkach klimatycznych krowy trzymane są w oborach alkierzowych zamkniętych, w których temperatura w okresie zimy powinna się wahać w granicach +6 do +10°C, a latem nie przekraczać + 25°C (promocja 3 w 1).

W podobny sposób jak bydło reagują na własności środowiska owce, które w naszych warunkach klimatycznych przebywają ok. roku w budynkach, z wyjątkiem owiec górskich. Ze wszystkich zwierząt gospodarskich owce najgorzej znoszą wysoką temperature w pomieszczeniach, dużą wilgotność, a także wilgoć na okólniku lub pastwisku.

Najnowsze wpisy

12.11.2025
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 4
Stal mostowa – rodzaje, zabezpieczenie antykorozyjne, trwałość

Stal jest jednym z najczęściej stosowanych materiałów konstrukcyjnych w budownictwie mostowym. Od ponad stu lat wykorzystuje się ją w konstrukcjach,…

12.11.2025
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 5
Jak wykonuje się płyty pomostowe – technologia, zbrojenie, pielęgnacja

Płyta pomostowa to kluczowy element konstrukcyjny każdego mostu. To ona przenosi bezpośrednio obciążenia od ruchu pojazdów i pieszych, rozkłada je…

Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 8 Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 9 Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 10
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 11
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 12 Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 13 Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 14
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 16

100%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Naprężenie krytyczne zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

100%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami