Blog
Dobór składników uprawnienia budowlane
W artykule znajdziesz:
Dobór składników uprawnienia budowlane
Dobór składników w lekkich betonach z żużla pumeksowego (program uprawnienia budowlane na komputer). Ilość kruszywa w stanie suchym na 1 m3 betonu jest równa powiększonemu o 10% ciężarowi objętościowemu zagęszczonego stosu okruchowego.
Ilość wody ustala się z próbnych zarobów na podstawie oznaczonej wodożądności kruszywa.
Projektowanie betonu jamistego przeprowadza się w sposób podobny jak betonu szczelnego (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Różnica polega na sposobie doboru ilości wody i cementu. Ilość cementu dobiera się drogą kolejnych prób, wykonując mieszanki z coraz większą jego ilością, np. 150, 200, 250 kG/m3. Na podstawie wyników wytrzymałościowych ustala się przez interpolację wła ściwą ilość dla założonej marki. Ilość wody dobiera się tak, aby mieszanka była zaledwie wilgotna (uprawnienia budowlane).
Żużlobetony w postaci pustaków (RN-58/MB-0954), bloków, elementów wielkopłytowych i wielkoblokowych lub też w postaci monolitu, wykonywanego w deskowaniach, stosuje się na ściany budynków mieszkalnych i przemysłowych w przypadkach, gdy ze względów konstrukcyjnych chodzi o zmniejszenie ciężaru własnego materiału przy niewielkiej jego wytrzymałości.
Betony z żużlem granulowanym można stosować jako warstwę ciepło- chronną na stropodachach. Przy budowie fabryki samochodów osobowych na Żeraniu stosunek cementu do wilgotnego żużla granulowanego wynosił jak 1 : 16 (objętościowo). Składniki te mieszane były w betoniarce bez dodawania wody. Otrzymaną sypką masę nanoszono i wyrównywano na stropodachu i zaraz pokrywano cienką warstwą gładzi cementowej (10-4-15 mm), która stanowiła podłoże pod papę. Współczynnik przewodności cieplnej żużlobetonu o wymienionym składzie wynosi X = 0,06 (program egzamin ustny).
Dla warstwy ciepłochronnej na stropodachach i stropach przygotowuje się lekki beton żużlowo-wapienny według instrukcji dawnego Min. Budown. Miast i Osiedli w sposób niżej opisany. Do ciasta wapiennego dodaje się stopniowo wodę, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany. Do tego dodaje się stopniowo i miesza żużel granulowany w takiej ilości, aby uzyskana masa miała objętość 7 do 8 razy większą od rozrobionego ciasta wapiennego. Gotową mieszaninę układa się warstwą o grubości 6-10 cm (zależnie od wymagań izolacyjnych), lekko ubijając deską na płask, po czym pozostawia się w tym stanie do stwardnienia. W czasie układania warstwy układający ją chodzą po deskach. Po 3-5 dniach, zależnie od warunków atmosferycznych, można już ułożyć gładź cementową pod papę lub klepkę na lepiku( na stropie między- piętrowym) (opinie o programie). Układanie papy lub klepki może nastąpić po wyschnięciu podłoża do stanu powietrzno suchego. Współczynnik przewodności cieplnej warstwy wymienionego żużlobetonu X = 0,10-0,14.
Mieszankę żużlobetonową przygotowuje się w następujący sposób:
Dozowanie składników
Przy stosowaniu kruszywa wilgotnego wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie, natomiast przy użyciu kruszywa suchego - zasypuje się najpierw kruszywo i wody zarobowej, po czym po krótkotrwałym mieszaniu dodaje się spoiwo i resztę wody; przy stosowaniu domieszek hydraulicznych z mokrego zarobu zasypuje się najpierw domieszki, potem spoiwo i wodę, a po krótkotrwałym przemieszaniu - kruszywo; przy użyciu domieszek hydraulicznych suchych, należy kruszywo uprzednio wymieszać ze spoiwem oddzielnie i dozować jak przy stosowaniu kruszywa suchego.
Przy mieszaniu żużlobetonów jamistych do mieszarki zasypuje się najpierw kruszywo i dodaje wymaganą ilość wody, miesza się przez pewien czas, aby kruszywo nasyciło się równomiernie wodą, po czym zasypuje się cement i miesza dalej; lepiej jest nasycić uprzednio kruszywo wodąt w ciągu około 24 godzin.
Przy stosowaniu żużlobetonów w okresie zimowym należy podgrzewać wodę i kruszywo do temperatury 50-80°C (segregator aktów prawnych).
Najlepsze wymieszanie masy żużlobetonowej uzyskuje się w mieszarkach przeciwbieżnych. Czas mieszania powinien wynosić co najmniej 3 minuty. Konsystencja betonu o szczelności międzyziarnowej powinna mieścić się w granicach od wilgotnej do plastycznej, natomiast konsystencja żużlobetonu jamistego powinna być wilgotna z uwagi na to, aby zaczyn cementowy nie wyciekał.
Zagęszczanie masy żużlobetonowej można wykonywać ręcznie lub mechanicznie. Przy ręcznym zagęszczaniu (ubijaniu) grubość zagęszczonej warstwy powinna wynosić 10-20 cm. Przy zagęszczaniu mechanicznym grubość zagęszczonej warstwy zależna jest od rodzaju produkowanych elementów i typu używanych wibratorów.
Żużlobetony jamiste należy zagęszczać ręcznie przez ostrożne ubijanie (tak, aby nie rozkruszać ziaren) lub mechanicznie - za pomocą wibratorów powierzchniowych (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…
Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…
53 465
98%
32