Blog

Dobór składników uprawnienia budowlane
W artykule znajdziesz:
Dobór składników uprawnienia budowlane

Dobór składników w lekkich betonach z żużla pumeksowego (program uprawnienia budowlane na komputer). Ilość kruszywa w stanie suchym na 1 m3 betonu jest równa powiększonemu o 10% ciężarowi objętościowemu zagęszczonego stosu okruchowego.
Ilość wody ustala się z próbnych zarobów na podstawie oznaczonej wodożądności kruszywa.
Projektowanie betonu jamistego przeprowadza się w sposób podobny jak betonu szczelnego (program uprawnienia budowlane na ANDROID). Różnica polega na sposobie doboru ilości wody i cementu. Ilość cementu dobiera się drogą kolejnych prób, wykonując mieszanki z coraz większą jego ilością, np. 150, 200, 250 kG/m3. Na podstawie wyników wytrzymałościowych ustala się przez interpolację wła ściwą ilość dla założonej marki. Ilość wody dobiera się tak, aby mieszanka była zaledwie wilgotna (uprawnienia budowlane).
Żużlobetony w postaci pustaków (RN-58/MB-0954), bloków, elementów wielkopłytowych i wielkoblokowych lub też w postaci monolitu, wykonywanego w deskowaniach, stosuje się na ściany budynków mieszkalnych i przemysłowych w przypadkach, gdy ze względów konstrukcyjnych chodzi o zmniejszenie ciężaru własnego materiału przy niewielkiej jego wytrzymałości.
Betony z żużlem granulowanym można stosować jako warstwę ciepło- chronną na stropodachach. Przy budowie fabryki samochodów osobowych na Żeraniu stosunek cementu do wilgotnego żużla granulowanego wynosił jak 1 : 16 (objętościowo). Składniki te mieszane były w betoniarce bez dodawania wody. Otrzymaną sypką masę nanoszono i wyrównywano na stropodachu i zaraz pokrywano cienką warstwą gładzi cementowej (10-4-15 mm), która stanowiła podłoże pod papę. Współczynnik przewodności cieplnej żużlobetonu o wymienionym składzie wynosi X = 0,06 (program egzamin ustny).
Dla warstwy ciepłochronnej na stropodachach i stropach przygotowuje się lekki beton żużlowo-wapienny według instrukcji dawnego Min. Budown. Miast i Osiedli w sposób niżej opisany. Do ciasta wapiennego dodaje się stopniowo wodę, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany. Do tego dodaje się stopniowo i miesza żużel granulowany w takiej ilości, aby uzyskana masa miała objętość 7 do 8 razy większą od rozrobionego ciasta wapiennego. Gotową mieszaninę układa się warstwą o grubości 6-10 cm (zależnie od wymagań izolacyjnych), lekko ubijając deską na płask, po czym pozostawia się w tym stanie do stwardnienia. W czasie układania warstwy układający ją chodzą po deskach. Po 3-5 dniach, zależnie od warunków atmosferycznych, można już ułożyć gładź cementową pod papę lub klepkę na lepiku( na stropie między- piętrowym) (opinie o programie). Układanie papy lub klepki może nastąpić po wyschnięciu podłoża do stanu powietrzno suchego. Współczynnik przewodności cieplnej warstwy wymienionego żużlobetonu X = 0,10-0,14.
Mieszankę żużlobetonową przygotowuje się w następujący sposób:
Dozowanie składników
Przy stosowaniu kruszywa wilgotnego wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie, natomiast przy użyciu kruszywa suchego - zasypuje się najpierw kruszywo i wody zarobowej, po czym po krótkotrwałym mieszaniu dodaje się spoiwo i resztę wody; przy stosowaniu domieszek hydraulicznych z mokrego zarobu zasypuje się najpierw domieszki, potem spoiwo i wodę, a po krótkotrwałym przemieszaniu - kruszywo; przy użyciu domieszek hydraulicznych suchych, należy kruszywo uprzednio wymieszać ze spoiwem oddzielnie i dozować jak przy stosowaniu kruszywa suchego.
Przy mieszaniu żużlobetonów jamistych do mieszarki zasypuje się najpierw kruszywo i dodaje wymaganą ilość wody, miesza się przez pewien czas, aby kruszywo nasyciło się równomiernie wodą, po czym zasypuje się cement i miesza dalej; lepiej jest nasycić uprzednio kruszywo wodąt w ciągu około 24 godzin.
Przy stosowaniu żużlobetonów w okresie zimowym należy podgrzewać wodę i kruszywo do temperatury 50-80°C (segregator aktów prawnych).
Najlepsze wymieszanie masy żużlobetonowej uzyskuje się w mieszarkach przeciwbieżnych. Czas mieszania powinien wynosić co najmniej 3 minuty. Konsystencja betonu o szczelności międzyziarnowej powinna mieścić się w granicach od wilgotnej do plastycznej, natomiast konsystencja żużlobetonu jamistego powinna być wilgotna z uwagi na to, aby zaczyn cementowy nie wyciekał.
Zagęszczanie masy żużlobetonowej można wykonywać ręcznie lub mechanicznie. Przy ręcznym zagęszczaniu (ubijaniu) grubość zagęszczonej warstwy powinna wynosić 10-20 cm. Przy zagęszczaniu mechanicznym grubość zagęszczonej warstwy zależna jest od rodzaju produkowanych elementów i typu używanych wibratorów.
Żużlobetony jamiste należy zagęszczać ręcznie przez ostrożne ubijanie (tak, aby nie rozkruszać ziaren) lub mechanicznie - za pomocą wibratorów powierzchniowych (promocja 3 w 1).
Najnowsze wpisy
Deskowanie inaczej szalowanie, to tymczasowa konstrukcja stosowana w budownictwie, która służy do nadawania kształtu mieszance betonowej podczas jej wylewania oraz…
Instalacja wodociągowa to system rur, armatury i urządzeń służących do doprowadzania wody do budynków oraz jej rozprowadzania do poszczególnych punktów…







53 465

98%

32