Blog

Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 2
06.05.2021

Piec obrotowy

W artykule znajdziesz:

Piec obrotowy

Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 3
Piec obrotowy

Stosunkowo krótki czas przebywania materiału w piecu obrotowym powoduje, że świadomie wprowadzone zmiany składu chemicznego mieszanki surowcowej dają zamierzone wyniki w czasie krótszym niż to możliwe w przypadku pieca szybowego.

Tak więc ułatwiony transport i swobodne przesypywanie zbioru lepkich granul w strefie spiekania oraz możliwość stałej wizualnej lub instrumentalnej obserwacji i regulacji procesu spiekania w piecu obrotowym stanowią czynniki, które zdecydowały o powszechnym dziś stosowaniu tego aparatu w światowym przemyśle cementowym (program uprawnienia budowlane na komputer).
Oczywiście przyczyniła się do tego również możliwość budowania pieców o bardzo dużych wydajnościach dobowych.

Trzeba podkreślić, że nowoczesne konstrukcje instalacji piecowych, w szczególności dotyczące dominującej dziś metody suchej, przewidują przeprowadzenie początkowej obróbki cieplnej w stacjonarnych wymiennikach ciepła usytuowanych przed piecem obrotowym. Podgrzany i częściowo zdekarbonizowany w wymiennikach materiał wprowadza się do skróconego pieca obrotowego, gdyż przy wymaganych wielkich wydajnościach pokonanie trudności związanych z transportem i spiekaniem zbioru gorących i lepkich granul klinkieru jest możliwe tylko przy zastosowaniu pieca obrotowego.
Piec obrotowy w swojej klasycznej postaci stanowi cylindryczny płaszcz ze spawanych blach stalowych. Korpus pieca zmontowany -jest ściśle prostoliniowo, z odchyleniem od poziomu wynoszącym ok. 3-5%, i za pośrednictwem staliwnych pierścieni tocznych spoczywa na kilku parach rolek nośnych (program uprawnienia budowlane na ANDROID).

Regulowane obroty elektrycznego silnika napędowego przenoszone są za pośrednictwem przekładni na wieniec zębaty, zmontowany na płaszczu pieca, który obraca się z prędkością ok. 1 obr./min, a w nowoczesnych instalacjach 2,5 obr./min, przy możliwości regulacji obrotów w dół o ok. 30-40%. Wnętrze pieca wyłożone jest odpowiednim materiałem ogniotrwałym (uprawnienia budowlane).

Ruch obrotowy pieca

Ruch obrotowy pieca oraz odchylenie jego osi geometrycznej od poziomu zapewnia funkcję pieca jako przenośnika strumienia materiału, który wprowadzony do górnej części pieca transportowany jest wzdłuż pieca z szybkością związaną funkcjonalnie z regulowaną przez operatora liczbą obrotów. W celu zapewnienia stałego stopnia wypełnienia pieca materiałem konieczne jest regulowanie dozowania surowca w zależności od liczby obrotów pieca (program egzamin ustny).

Piec obrotowy w zasadzie umożliwia kompletną obróbkę cieplną mieszanki surowcowej, tak w przypadku mokrej, jak i suchej metody wytwarzania klinkieru. Wprowadzona do pieca sucha mieszanka (mąka) surowcowa przechodzi kolejno następujące etapy: ogrzanie do temperatury 700-800″ C (wraz z rozkładem minerałów ilastych), rozkład węglanu wapniowego, wstępne reakcje tlenku wapniowego z tlenkami kwaśnymi i wreszcie spieczenie materiału z udziałem fazy ciekłej, prowadzące do ostatecznej syntezy klinkieru. Każda z trzech wymienionych operacji technologicznych przebiega na innym odcinku pieca obrotowego, który w związku z tym dzieli się umownie na trzy strefy robocze: podgrzewania, rozkładu węglanu wapniowego (zwaną też strefą kalcynacji, dekarbonizacji) i spiekania (opinie o programie).

W przypadku metody mokrej podane trzy strefy muszą być poprzedzone strefą suszenia szlamu, ponieważ dopiero po usunięciu wody uzyskuje się ze szlamu sypki materiał, który może być podgrzewany do coraz wyższych temperatur.
Z powyższych faktów wynika, że przy tych samych wydajnościach godzinowych i przy analogicznych średnicach płaszcza piec obrotowy pracujący metodą mokrą musi być odpowiednio dłuższy od pieca przeznaczonego do wytwarzania klinkieru z suchej mieszanki surowcowej (segregator aktów prawnych).

Te różnice wymiarowe, występujące między piecami obrotowymi pracującymi odmiennymi metodami, obrazuje wskaźnik wyrażający stosunek długości pieca do średnicy jego strefy spiekania L : D. Wartość tego wskaźnika dla pieców pracujących metodą mokrą wynosi przeciętnie 30-^40, a w przypadku pieców dla metody suchej ok. 20-25 (promocja 3 w 1).

Najnowsze wpisy

22.09.2025
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 4
Projektowanie budynków użyteczności publicznej – przepisy i standardy

Projektowanie budynków użyteczności publicznej to zagadnienie niezwykle złożone, łączące w sobie wiedzę z zakresu prawa, inżynierii, architektury, ergonomii i psychologii…

22.09.2025
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 5
Bezpieczeństwo infrastruktury kolejowej – procedury i inspekcje

Bezpieczeństwo infrastruktury kolejowej od zawsze stanowiło fundament funkcjonowania transportu szynowego i jednocześnie jedno z największych wyzwań inżynierskich. Każdy pociąg przewożący…

Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 8 Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 9 Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 10
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 11
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 12 Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 13 Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 14
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Technika przeprowadzenia doświadczeń zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami