Blog

Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 2
30.03.2022

Produkcja towarowa

W artykule znajdziesz:

Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 3
Produkcja towarowa

Produkcja towarowa - produkty wytworzone w przedsiębiorstwie i przeznaczone na sprzedaż produkcja uboczna - wytwarzanie wyrobów nietypowych dla danego zakładu przemysłowego w celu wykorzystania odpadów i zdolności produkcyjnej produkcja w toku, produkcja niezakończona - wyroby, półfabrykaty i usługi, znajdujące się wdanej chwili w dowolnej fazie procesu produkcyjnego (program uprawnienia budowlane na komputer).

Produkcja wielorodna, proces wielociałowy - proces przebiegający podczas zderzenia cząstek o wielkiej energii, prowadzący do wytworzenia więcej niż dwóch cząstek produkcja własna (przedsiębiorstwa) - produkcja czysta (program uprawnienia budowlane na ANDROID).

Produkcyjność biologiczna - natężenie wytwarzania się masy organicznej i magazynowania w niej energii w danym ekosystemie lub jego części; mierzone w jednostkach wagowych suchej masy na jednostkę powierzchni i czasu (np. w g na 1 m2 i 1 dzień), wyrażane po przeliczeniu w kaloriach (np. p.b. określonego jeziora) produkt - dobro powstałe w wyniku procesu produkcyjnego produkt - substancja (substancje) otrzymywana z substratów w wyniku reakcji chemicznej (uprawnienia budowlane).

Produkt chłodzony - spoż. produkt, którego średnia temperaturowa została obniżona do temperatury optymalnej wyższej od temperatury zamarzania w celu przedłużenia jego trwałości przez zwolnienie zachodzących w nim zmian jakościowych; stosowana temperatura 0-4″C produkt dolny (przy przesiewaniu) -> przesiew produkt Finalny - produkt końcowy produkt globalny - ek. suma produkcji globalnej wszystkich działów gospodarki narodowej wytworzonej przez społeczeństwo w pewnym okresie, w zasadzie w ciągu roku kalendarzowego produkt górny (przy przesiewaniu) -> odsiew produkt kartezjański -» iloczyn kartezjański produkt końcowy, produkt finalny - dobro powstałe w wyniku procesu produkcji; p.k. nie podlega już dalszej obróbce produkt korozji - substancja powstała wskutek korozji, np. rdza, patyna, zgorzelina, gąbka miedziana na mosiądzu itp. (program egzamin ustny).

Produkt mrożony

Produkt mrożony - produkt, który został poddany procesowi zamrażania w celu zwolnienia zachodzących w nim zmian jakościowych; zmiany te są także mniej intensywne podczas przechowywania p.m. w stanie zamrożonym, tzn. wtedy gdy przeważająca część zawartej w nich wody występuje w postaci lodu; temperatura p.m. w chwili zakończenia procesu zamrażania powinna wynosić co najmniej - 8°C produkt odpadowy - produkt małowartościowy pozostały po otrzymaniu produktu końcowego i ubocznego, nadający się do użytku lub przetworzenia (opinie o programie).

Produkt przejściowy - wytwór pewnej fazy procesu produkcyjnego przerabiany dalej w tym samym procesie produkcyjnym produkt rozpadu - nuklid pochodzący z rozpadu nuklidu promieniotwórczego produkt rozszczepienia - fiz. nuklid wytworzony bądź przez rozszczepienie, bądź przez następujący później rozpad promieniotwórczy nuklidów wytworzonych przez rozszczepienie produkt uboczny - produkt, którego otrzymanie wynika z przyjętej koncepcji technologicznej procesu, nie stanowi jednak zasadniczego celu prowadzenia procesu przemysłowego produktownia - część cukrowni obejmująca działy od warników do segregatorów cukru włącznie (segregator aktów prawnych).

Produkty naftowe - produkty uzyskane podczas destylacji lub krakowania ropy naftowej; benzyna, nafta, olej napędowy, olej opałowy, smary, asfalt i koks ponaftowy i in. produkty smołowe - poszczególne związki wyodrębnione ze smół węglowych, np. naftalen, antracen, karbazol, fenol itd. produkty będące mieszaninami składników smół węglowych, np. smoły preparowane, oleje smołowe produkty węglopochodne - związki lub ich mieszaniny pochodzące z chemicznej przeróbki węgla, jak koks, smoła surowa, benzol surowy i gaz produkty uzyskane z przerobu smół surowych, benzolów surowych i gazu proenzymy, zymogeny - enzymy wytwarzane w organizmie w postaci nieczynnej; czynnikiem hamującym działanie enzymu jest przeważnie białko o niewielkiej masie cząsteczkowej, przyłączone do cząsteczki enzymu; odpowiednie aktywatory enzymatyczne, usuwając blokujące substancje, uczynniają p. (promocja 3 w 1).

Najnowsze wpisy

21.11.2024
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 4
Na czym polega geodezyjne wyznaczenie granic działki?

Określenie granic działki geodezyjnie to staranny proces identyfikacji oraz zaznaczenia kluczowych punktów granicznych danego terenu. To stanowi istotny element w…

20.11.2024
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 5
Co to są obiekty małej architektury?

Obiekt małej architektury to niewielki element architektoniczny, który pełni funkcję praktyczną, estetyczną lub symboliczną w przestrzeni publicznej lub prywatnej. Mała…

Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 8 Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 9 Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 10
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 11
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 12 Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 13 Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 14
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 15

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 16

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
Niezbędne dokumenty dotyczące wybranej specjalizacji zdjęcie nr 17

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
certyfikat na uprawnienia budowlane 2024
gwiazdka gwiazdka gwiazdka
użytkownik

53 465

użytkowników zdobyło uprawnienia budowlane z nami
OK

98%

powtarzalności bazy pytań na egzaminie pisemnym i ustnym
zegar

32

sesje egzaminacyjne doświadczeń i nauki razem z nami